Mindig tanulunk valami újat. Az utóbbi néhány év konyhamagazin termései egyre többször importáltak különbözõ, az újvilágból érkezett édességeket, mint amilyen a brownies, a muffin, vagy a cookies.
Az amerikai és angliai gyerekek nagy kedvencei mára már Magyarországon is egyre kedveltebbek, előállításuk gyors és meglehetősen könnyű még a kevés konyhai tapasztalattal rendelkező háziasszony számára is.
A sütemény
eredetét sokféleképpen származtatják. Kiindulási pontnak vehetjük a német vagy osztrák pékek által sütött
kuchent, amelynek ízletes, ánizzsal és gyömbérrel dúsított falatkái már a középkor óta nagy sikert arattak. Folytathatjuk a holland
koekje példájával, amely már egyszerű tésztából összeállított aprósüteményt jelent. Nagy valószínűséggel az angol elnevezése, a cookie szó is innen ered. Ezen aprósütemények készítésének trükkje már az első bevándorlókkal együtt hajózott be Észak-Amerikába. (Egy 1920-ban készült chicagói szakácskönyv az év minden napjára ajánlott egy-egy cookies-receptet, vagyis mintegy 365 darabot!)
Ízvilágát a belesütött gyömbérrel, mákkal, különböző magvakkal, csokoládédarabkákkal és gyümölcsökkel variálják. Eltarthatósága miatt – egy speciális kerámia- vagy üvegedényben tárolják, az úgynevezett cookie jar-ban – szinte mindig tartanak otthon belőle pár darabot a váratlanul érkező vendégek számára. A cookie jar-ok, vagyis tárolóedények az egyszerű fémdobozoktól a már-már giccsbe hajló kerámiafigurákon át sokféle alakzatot formázhatnak ízlés szerint.
Ám a legtutibb recept és a speciális tárolóedények ellenére is több napi állás után sokat veszthet kezdeti puhaságából. De különben is, ha a család rákap az ízére, hamarabb is elkel.
Kóstold meg!
Csokis-kakaós cookie
Hozzávalók:
20 dkg liszt 15 dkg barna cukor 2 evőkanál keserű kakaópor 1-1 kiskanál szódabikarbóna és sütőpor 1 tábla étcsokoládé 10 dkg puha vaj 1 egész tojás egy csipet só
Elkészítése:
A lisztet keverd össze a kakaóporral és a szódabikarbónával. Az étcsokoládét tördeld nagyon apró darabokra, majd keverd hozzá a kakaós liszthez. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá az egész tojást is. Ebbe a vajas alapba szórd bele a kakaós lisztet, és alaposan dolgozd össze. A csokis masszából formázz diónyi nagyságú golyókat, majd a két tenyered összenyomásával préseld laposra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és előmelegített sütőben 10, maximum 12 percig süsd.
Még több recept:
Karamellás cookie » Almás cookie » Csokis-banános falatok »
|