Egy pillanatnyi csokis-keksz történelem

nlc | 2006. Január 25.
A vágy, hogy valami édesség is kerüljön az asztalra nagyjából egyidõs az emberiséggel. Lássuk–nagy vonalakban, hogy milyen út vezetett a legegyszerûbb desszertektõl az olyan modern édességekig, mint a Pilóta Pillanatok





Az egyiptomi, görög, római, és kínai civilizációban már többféle -főleg még mézzel édesített- desszertet találhatunk.

A ma ismert, boltban kapható kekszek, és sütemények felé az volt a következő nagy lépés, amikor angol pékek rájöttek, hogy a megédesített, és újra kisütött kenyeret mennyire szeretik a vásárlók. A keksz angol neve a – francia nyelvből átvett – biscui, is a kétszeri sütésre utal.

A kekszek történetének második nagy fordulópontja Amerika felfedezése, pontosabban Cortés 1519-es partraszállása. Mivel a nyugati hódítókat az aztékok istenként tisztelték, megkínálták őket különleges ünnepi italukkal, a kakaóval. Ami akkor még nem is emlékeztetett a mai édes tejes italra. Egy sűrű keserű, de finom és frissítő masszát kell elképzelnünk, ami lehetővé tette, hogy a katonák egész nap meneteljenek. Ezért is kezdték el a kakaó importját a spanyolok. Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a csokoládé rajongói rájöjjenek, mézzel vagy cukorral ízesítve még finomabb lesz kedvenc desszertjük. A 17. században már a mai izléssel mérve is finom csokikat találunk.





Az ipari forradalom után lehetővé vált a kekszek és csokis desszertek tömeggyártása. És azóta az ízek, formák választéka is szinte végtelenné vált. Így születtek meg a Pilóta Pillanatok desszertek is, melyek mára összesen 6 féle változatban kaphatók: ét- és tejbevonós Perec, Rivál, Pálcika, epres és szilvás Puszedliszív.

A termékcsalád legfiatalabb tagja a Pilóta Pillanatok Pálcika, amelynek a belseje különleges ropogós kekszet rejt, külső bevonata pedig lágyan olvad szét a szádban, s csak pont annyira édes, amennyire Te szereted. Az új Pilóta Pillanatok Pálcikát praktikus, visszazárható dobozba csomagolták, hogy bármely pillanatban újra és újra jókedvre derítsen.

















Exit mobile version