Tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1+1 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál búzadara
Töltelék hozzávalói:
1 kg alma,
20 dkg cukor,
1 kiskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet, a puha vajat, tojássárgáját, sót morzsold össze egy nagyobb edényben, önts hozzá kevés hideg vizet és kézzel gyúrd össze. Formázz cipót belőle, és 1 órára tedd hideg helyre.
A cipó 2/3-át nyújtsd akkora kerek lappá, hogy egy gyümölcstortaformát ki tudj vele bélelni (a tortaformát előzetesen vajazd, és lisztezd), a megmaradt tésztát pedig tedd félre.
A tészta alját szurkáld meg villával, hogy a sütés alatt ne hólyagosodjon fel, majd egy méretre vágott zsírpapírral befedve szórj rá száraz babot így kb. 15 percig süsd elő a tésztát.
Amíg a tészta sül, készítsd el a tölteléket: az almát megtisztítva vágd fel apró kockákra, keverd össze a cukorral és a fűszerekkel.
Az elősütött tésztából a sütőpapírral együtt vedd ki a babot, és öntsd helyére a tölteléket.
A tészta megmaradt részét nyújtsd kerek lappá és takard le vele a süteményt. A tető és az alj széleit kézzel jól nyomkodd össze, majd egy tojássárgájával kend meg a lepény tetejét.
A lepény közepét X formába vágd be egy késsel, hogy a sütés során keletkező gőz elpárologjon.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.