Az iskolai siker a konyhában kezdõdik

nlc | 2006. Március 22.
Korrepetálás? Jutalom? Büntetés? Lehet, hogy egyik sem – inkább a megfelelõ étrend segíthet gyerekünknek abban, hogy jobb jegyeket hozzon haza a suliból.

Te is órákat töltesz el azzal, hogy gyerekeiddel együtt oldd meg a házi feladatokat vagy ellenőrizd, hogy sikerült-e elsajátítaniuk a szorzótáblát? Pedig van más módja is annak, hogy segíts gyermekednek a jobb iskolai teljesítmény elérésében! Ez pedig nem más, mint a… reggeli!

Számos kutatás vizsgálta már a gyerekek, a táplálkozás és az iskolai teljesítmény közötti összefüggéseket. Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány eredményei egyértelműen kimutatták, milyen fontos szerepe van a reggelinek a gyerekek életében.

A kutatás szerint azokban az iskolákban, ahol a gyerekek minden nap fogyasztottak reggelit, a tanulók jobban figyeltek az órákon, s mivel nagymértékben (akár 50%-kal is) csökkentek a fegyelmezési problémák, több idő jutott tanulásra. Nyilván ennek is köszönhetően a matematikai osztályzatok közel 16%-kal javultak, az olvasásra kapott osztályzatok közel 10%-kal lettek jobbak, s a gyerekek ritkábban keresték fel az iskolaorvost fej- és hasfájás miatt.

A bajnokok reggelije
Csakúgy, mint a tanulmányban részt vevő gyerekeknek, minden gyerek hasznára válhat az egészséges reggeli –a reggelizőpelyhek segítségével Te is egyszerűen felkészítheted gyermekeidet egy sikeres iskolai napra. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az a bizonyos reggeli miből is áll pontosan – a reggelizőpehely mellett szól, hogy egyszerre könnyű, tápláló és finom, ugyanakkor egyszerűen el is készíthető.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy reggelizőpehely és reggelizőpehely között is óriási lehet a különbség. A Nestlé gabonapelyhek például teljes kiőrlésű gabonából készülnek – így több rostot és vitamint tartalmaznak, hozzájárulva az egészségesebb táplálkozáshoz. A Nestlé fontosnak tartja azt is, hogy gabonapelyhei tartalmazzák azokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat – például kalciumot – melyekre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy egészséges és erős maradjon. A gyerekek szeretik azt is, hogy ezek a reggelizőpelyhek számtalan ízben kaphatóak, és élvezettel eszik reggelire kedvenc fajtáikat – így a szülőknek eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódniuk a szokásos rohanásban.

Mit esznek az osztályelsők?
A reggeli egyik különösen fontos része a gyerekek étrendjének. Ahhoz, hogy gyermeked jól teljesítsen az iskolában, egész napi táplálkozására érdemes odafigyelned. Fontos, hogy étrendje olyan változatos és kiegyensúlyozott legyen, amennyire csak lehet – azaz kerülje a túl zsíros és cukros, alacsony tápértékű ételeket. Győződj meg arról is, hogy gyerekeid megfelelő arányban fogyasztják az élelmiszereket – ez ad nekik energiát és segíti őket a növekedésben.
De mi is pontosan az ésszerű, kiegyensúlyozott étrend? Nos, hogy egyértelmű legyen a helyzet, a különböző élelmiszereket csoportokra osztották, így bárki könnyedén megtalálhatja a helyes egyensúlyt.


ÉLELMISZER CSOPORT                        
PÉLDA
Gabonafélék 
Teljes kiőrlésű, magokkal dúsított kenyér, péksütemény, tészta, reggelizőpelyhek
Zöldségek, gyümölcsök
Friss, fagyasztott, konzerv vagy szárított gyümölcsök és zöldségek
 

Tej és tejtermékek
 

Kisebb zsírtartalmú tej, joghurt, sajt


Húsok, húskészítmények
 


Sovány húsok, húskészítmények
 


Édességek 
csokoládé, krémek, sütemény, fagylalt,stb.

Egyéb élelmiszerek
 

Tojás, máj, olajos magvak, zsiradékok, stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tudomány mai állása szerint a gabonafélékből érdemes a legtöbbet fogyasztani (napi 5-9 adag), ezt a zöldség- és gyümölcsfélék (5-8 adag) követik. Tej és tejtermékből 3-4 egység, míg a húsok, húskészítmények csoportból 2-3 egység ajánlott naponta. Mindemellett figyelj arra, hogy naponta 1,5-2 l folyadékot igyál!
Minden élelmiszerből lehet fogyasztani, nincsenek „egészségtelenek”, csak a mértékletességre kell törekedni. Tehát a táblázatban feltüntetett édességek és egyéb élelmiszerek is fogyaszthatóak, csak nem mindennap.

A cikkben említett adatok forrásait – sok más kiegészítő információ mellett – a www.reggelizz.hu  oldalon találhatod meg.

Exit mobile version