A magyar konyha kétségkívül legjellegzetesebb, nemzetközileg azonban kevésbé ismert és népszerű csodái közé tartoznak a nyári szezonális gyümölcslevesek. A tejfölös, joghurtos, édeskés, savanykás jéghideg remekművek a nyári repertoár nélkülözhetetlen szereplői. De van ám Élet a meggylevesen túl is
Ajoblanco andalúz fehér gazpacho |
Képzeljük el, amint egy forró nyári nap után az egész napos balatoni strandolás és kimerítő napozást követően, vagy egy rohanós, fülledt, 30 fokos, stresszes városi munkanap végén tikkadtan, izzadtan, éhesen hazaérünk. Ilyenkor az ember lánya még véletlenül sem óhajt ugye huzamosabb ideig a tűzhely előtt tartózkodni a bőrápoló gőzkezelést hagyjuk a kozmetikusra és pláne nem vágyik arra, hogy elmerüljön egy tál forrón gőzölgő húslevesben. Színpadra léphetnek a hűsítő, frissítő, hőségcsökkentő, előre elkészíthető hideg nyári levesek.
A hideg levesek persze legyenek gyorsan és egyszerűen összedobhatóak, könnyűek, egészségesek, a bikiniszezonra való tekintettel (meg egyébként is) viszonylag kalóriabarátok, ugyanakkor ízesek, laktatóak és tartalmasak (Utóbbi szembetűnő ellentmondás feloldása persze valljuk be nem egyszerű feladat). Olyan hozzávalókból készüljenek, amelyek a nyári hónapokban könnyen beszerezhetőek és természetesen legyenek gyönyörűek is, hiszen először a szemünkkel eszünk. Fogyasztásukkor lehetőleg ne kerítse az embert hatalmába olyan frusztráló érzés, mintha egy tál paradicsomlevet, vagy kefírt kanalazgatna, mert az határozottan veszélyeztetné a derűs, nyári jókedvet.