A lekvárfőzésnek ma már jóval bővebb a funkciója, mint régen: nemcsak (nem elsősorban) azért készítünk házilag dzsemet, hogy tartósítsunk és felhasználjuk a maradék gyümölcsöket, hanem azért, mert szeretjük az ízét, és élvezzük, hogy kizárólag az és annyi kerül bele, amit mi akarunk. Rengeteg gyümölcs, kevés cukor és semmi tartósítószer. Ne muszájból készítsünk finomságokat, hanem élvezetből. Nem kell feltétlenül a kamrapolcon tízesével tüchtig sorokban álló lekvárosbödönökben gondolkodni miért ne készíthetnénk egy üveg különleges dzsemet csak azért, hogy legyen a reggelihez? Vagy hogy szépen becsomagolva megajándékozzunk valakit?
Egyszerű alap-eperdzsem |
Természetesen nem kell elfelejteni a hagyományos
A következő rövid, gyakorlatias útmutató segítségével azok is finom, saját készítésű dzsemeket reggelizhetnek, akik esetleg nem találnak évtizedek alatt megsárgult, ragacsos, gyümölcsfoltos, szép kézírású családi recepteket.
Dzsemkészítés lépésről lépésre: 1.) Szerezzük be a gyümölcsöt: kizárólag érett, szép, jó minőségű gyümölcsöt használjunk. A gyümölcsöket készítsük elő: tisztítsuk meg, mossuk meg, vágjuk apró darabokra. 2.) Sterilizáljuk az üvegeket és tetejüket: mossuk el forró, mosogatószeres vízben, alaposan öblítsük el, majd 120C-os sütőben 20 percig szárítsuk. 3.) Helyezzük a gyümölcsöket egy megfelelő méretű lábasba. Adjunk hozzá citromlevet, és szükség szerint (főleg kevésbé leves gyümölcsöknél) kevés vizet. 5.) A tetején felgyülemlő habot szedjük le. 6.) Adjuk hozzá a cukrot általában 1 kg gyümölcsre kb. 1/2 kg cukrot számolhatunk, de ez a gyümölcs érettségétől és ízlésünktől függően változhat. Használjunk zselésítő cukrot. 7.) Főzzük további kb. 20-30 percig, vagy amíg besűrűsödik (gyümölcstől függ a magasabb pektintartalmú gyümölcsök, pl. málna, alma, egres, gyorsabban sűrűsödnek). Ekkor már figyelni és kavargatni kell. 8.) Ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú-e a dzsem: kiskanállal szedjünk ki egy picit egy hideg tányérra: ha zselésedik, és már nem folyós, akkor elkészült. Ne főzzük túl sűrűre, hűlés során még tovább szilárdul. 9.) Forrón töltsük a dzsemet a sterilizált üvegekbe. Szorosan csavarjuk rá a fedelüket. 10.) Fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket, takarjuk le néhány konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni. Néhány hét pihenő jót tesz az ízeknek, de nem kötelező kivárni . |