Hatalmas hívogató halmokban állnak a látványos, csíkos labdák a zöldségesnél, a szupermarketekben és természetesen a nyáron megjelenő útszéli árusoknál. Frissítő, édes, gyönyörű, mi kell még? Szerencsére a dinnyével az egészségünkkel is nagyon jót teszünk, hiszen igen magas a C-vitamin tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású.
Görögdinnye kecskesajttal és balzsamecet sziruppal |
Nincs is annál nyáribb élmény, mint amikor egy forró napon a strandon beleharapunk egy jéghideg görögdinnyeszeletbe – megfelelő öltözék ajánlott, csurog, csöpög a mézédes lé, de ez hozzátartozik az élvezethez. Micsoda érzéki gyümölcs! Minden érzékszervünknek jut belőle: már az a hang csodálatos, ahogy kong és reccsen, amikor megszegjük az óriási görögdinnyét, majd felbukkan a gyönyörű, rózsaszín, fényes, lédús belseje. Mindent beleng a sárgadinnye jellegzetes, aromás, mézes, intenzív illata.
A dinnye azért is hálás és népszerű gyümölcs, mert alapvetően nem igényel semmilyen különös főzőcskét, vagy előkészületet önmagában tökéletes főszereplő. Ugyanakkor bármikor két perc alatt, minimális erőfeszítéssel a legelegánsabb előételt, vagy desszertet varázsolhatjuk belőle. Hirtelen vendégség, vészhelyzet? A klasszikus sárgadinnye-pármai sonka előételt soha
nem lehet elrontani, és mindig garantált sikerre számíthat. Ráadásul mind a görög-, mind a sárgadinnye illatos, aromás, harmonikus ízét remekül kiegészítik a sós, karakteres sonkák és sajtok – gyönyörű, elegáns, változatos felnőtt előételeket kreálhatunk velük. Apróra kockázva hagymával, megfelelő zöldfűszerekkel (pl. menta, bazsalikom, koriander) kiválóan passzol grillezett húsokhoz és halakhoz is. Próbáljuk ki a dinnyegranitát ha egyszer megtanuljuk ezt a hűsítő jégkását, egész nyáron ezt fogjuk készíteni. Ilyenkor szezonban olyan jó áron kapható, hogy nyugodtan tehetünk egy-egy felfedező kirándulást néhány szokatlanabb területre is.
Hozzávalók (4 személyre) 20dkg friss kecskesajt (vagy más markáns ízű lágy sajt, pl. feta, gorgonzola) 1kg görögdinnye néhány levél friss bazsalikom frissen őrölt bors olívaolaj balzsamecet Először elkészítjük a balzsamecet szirupot: ehhez egy üveg (2,5dl) olcsó balzsamecetet egy lábasba öntünk és erős lángon felére beforralunk, amíg besűrűsödik, és szirupos állagú nem lesz. Kis üvegben hűtőben tároljuk. A görögdinnyét felszeleteljük, rámorzsoljuk a kecskesajtot, frissen őrölt borsot, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk pici olívaolajjal, végül a sűrű, édes balzsamecet sziruppal. Elegáns, látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk kis, és felváltva rendezzük körbe a sajttal (paradicsom-mozarella stílusban) |