Focaccia

nlc | 2006. Szeptember 06.




Az egyik legegyszerűbb és legkedvesebb kenyérfajta. Imádom, és hihetetlen variációkban létezik. Próbáltam már panchettával, bazsalikommal, prosciuttóval, sajttal, tonhallal…

Íme a kedvencem, a rozmaringos:





• 20 g élesztő
• 350 ml langyos víz (langyosvíz-recept: 1/3 forró víz, 2/3 hideg víz)
• 3 löket olívaolaj
• 900 g fehér liszt
• 2 kk. só
• 1 marék apróra vágott friss rozmaring
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 löket olívaolaj
• 1/2 marék friss rozmaringlevél

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, vizet, olívaolajat, sót, zsályát. Pofozgassuk, gyúrogassuk, míg fényes tészta nem lesz belőle. Fedjük le vizes konyharuhával, és kelesszük egy-másfél órát.

A sütőt melegítsük fel 200 fokra, vajazzunk ki egy tepsit, és dobjuk félre.

Ha a tészta megkelt, gyúrjuk át még egyszer. Formázzunk belőle egy bucit, és egy nyújtófával lapítsuk szét. A tésztát helyezzük a kivajazott tepsibe, és most jön a kedvencem. Ujjainkat erőteljesen nyomjuk bele a tésztába. Egyszer, kétszer, háromszor, négyszer…

Ha már elég dizájnos a tészta, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és szórjuk a tetejére a friss rozmaringot, az apóra vágott fokhagymát, és mehet a sütőbe. 25-30 perc, és kész a csoda. Friss kenyér, ropogós rozmaringlevelekkel és fokhagymával. Húú. Dobj mellé egy kis olívabogyót, szalámit, prosciuttót, szárított paradicsomot, grillezett zöldségeket. Isteni. 





Zenei ajánlat: Franz Ferdinand: You could have it so much better

 


Exit mobile version