Janival a konyhában – Kenyérmesék

Szőke János | 2006. Szeptember 06.
Miért pont kenyér? Csak!!! A kenyér a nyolcadik csoda. Kenyér nélkül nincs élet, vagy legalábbis fakó. Sokan azt hiszik, hogy kenyeret sütni nagyon bonyolult dolog. Pedig nem. És ezt be is bizonyítom!

Emlékszem, az első inspiráció (kenyérsütésre) magától Stahl Judittól jött. Köszönöm. Ő azt írta, egyszerű, én meg elhittem, továbbmegyek, elkészítettem. Azt írta, hogy nincs is attól csodálatosabb, mint amikor a friss kenyér illata bejárja a lakást. Igaza volt. Kipakoltam az asztalra a hozzávalókat.

Krumpliskenyér
Focaccia
Toszkán kenyér

Nézd meg galériánkat!
Klikk a képre!

Liszt, só, élesztő, víz
Ennyi. A többi: az a szabadon választott gyakorlat.
Ahogy Gombóc Artúr mondta:
lehet kerek, lapos, kicsi, gömbölyű, folyékony (ezt általában Zsolti barátommal fogyasztom)…, vagy a kedvencem, zsíros fehér kenyér paprikával, vereshagymával.
A kenyérben az a jó, hogy szinte bármivel kombinálhatod. Bármivel, amit szeretsz. Lehet édes, sós, fűszeres, töltött, krumplis, kicsi, közepes, nagy…

 

Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 01.

Nyitva:
Hétköznap: 9–21 h
Szombat: 10–13 h

Mint mindig, most is van néhány tanács, amit érdemes betartani:

Nézd meg galériánkat!
Klikk a képre!

• Ha lehet, mindig használj friss élesztőt!
• Lisztben is válogass! Ha lehet, használj fehér lisztet (bocsi, Norbi). • Ha barna lisztet használsz, légy csaló, rakj bele mindig egy kis fehéret! Ha nem, akkor ragadni fog, mint a patex, és elkopik a fogad, mire megeszed.
• Liszt mindig legyen a közelünkben, és legyen mindig lisztes a kezünk. A tészta ragad.
• Ha bekevered a tésztát, mindig rakj egy kis cukrot a mixbe! Sokkal könnyebben kel az élesztő.

Tacskó voltam, amikor az anyukámtól kapott fehér kenyérrel átszaladtam a piacon Hurkás Sanyihoz, ő pedig a kisült hurka zsírjába mártotta a kenyeret, adott hozzá egy kovi ubit, én meg megettem. Nesze neked, koleszterin!

 

Nézd meg galériánkat!
Klikk a képre!

• Ne spórolj az erőddel. Gyúrd a tésztát keményen, addig, míg fényes és sima lesz.
• Legalább kétszer keleszd a tésztát: egyszer egészben, egyszer pedig a végleges formában.
• A sütőben mindig legyen víz egy tepsiben. Néha pedig permetezz a kenyérre vizet!
• Az edényt, amelyben kelesztesz, áztasd hideg vízben, sokkal könnyebb elmosni.

Tehát akkor take my bread away…

 

Anyukám sok-sok évig egy kenyérboltban dolgozott. Emlékszem, amikor még fiatal gyöngyösi tacskó voltam (mint már említettem), minden reggel elmentem hozzá, és elfogyasztottam egy szelet friss kalácsot és egy pohár kakaót a szomszéd tejivóból. Csuda volt. Ez a recept, amely a leginkább közel áll a „Rozi mami”-féle kalácshoz.

Szeretlek, Anyukám!

Nézd meg galériánkat! Klikk a képre!

Kalács à la Rozi mami

• 225 g fehér liszt
• 1 csipet só
• 50 g kristálycukor
• 15 g friss élesztő
• 75 ml langyos tej
• 1 db tojás
• 2 löket olívaolaj
• 50 g vaj (olvasztott)

Elkészítés:

A sót, cukrot, lisztet keverjük össze. A tejet és az élesztőt szintén keverjük össze. A tejes élesztőt keverjük bele a lisztbe. Egy tálban verjük fel a tojást az olajjal, és keverjük a lisztes masszához, gyúrjunk fényes, puha tésztát. Fedjük le vizes konyharuhával, és kelesszük egy-másfél órát.

A kelesztés után vágjuk 8 egyenlő részre a tésztát, és minden egyes darabot gyúrjunk át ismét. Formázzuk a végső formába (szabadon választott, csiga, buci, fonott). Helyezzük egy kivajazott tepsibe, takarjuk le, és kelesszük még fél órát. A tészta még kelni fog, tehát tarts megfelelő távolságot.

Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük a bucikat kb. 30-45 percig. Ha már megbarnult a teteje, kész van.

Még forró állapotában megkened vajjal, narancslekvárral… Csidi-csuda!
Vagy mártogasd kakaóba vagy tejeskávéba… A gyermekeim imádják.

Zenei ajánlat: Martini Mood. Vol. 1.

 

Exit mobile version