Rizottó zsályás vajjal

nlc | 2006. Október 11.

Zsálya és vaj. Csodás párosítás. Egyszerű és szinte bármihez használható. Például gnocchi, tortellini, spagetti…

Rizottóalap:





• 1 liter alaplé
• 2 db vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 db zellerszár
• 500 g rizottórizs
• 2 löket száraz fehérbor
• 100 g vaj
• 150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
• só, bors (frissen tekerve)
• olívaolaj
• vaj a főzéshez (2 evőkanál)
• Az alaplevet melegítsd fel.

A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb). Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat. Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig (az én drága Anyukám, Rozi mami azt mondta, hogy addig, amíg a hagyma el nem olvad) közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatsz egy kis erőt a lángnak. A rizsszemeket gondosan (!!!) kevergetni kell, addig, míg szinte  átlátszó nem lesz. Ez egy csodálatos látvány és illat, ahogy elkezd főni a zöldséges alaplében a rizs.





Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.

A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé…

Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.


A lényeg:

A rizottóhoz használt vajat, mielőtt belekevered a kész alapba, melegítsd fel, és keverd össze 2 marék FRISS zsályával. A végén ezt a vajat keverd bele a rizottóba.

Zenei ajánlat: Hotel Costes 9

Exit mobile version