Hozzávalók (4-6 személyre)
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek. méz
1/2 narancs leve
1,2 l húsleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj
Elkészítés:
190 °C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszünk 2-3 ek. mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel (készülhet kockából is), a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, végül kb. 1 dl tejszínnel.