Cekker a kézben, emeletre felcaplat, kanapéra leroskad. Nyûgös csütörtök este. Vagy hétfõ? Szinte mindegy, csak mozdulni ne kelljen. Pedig az éhség ilyenkor is nagy úr, jó, ha van pár tuti receptünk a fáradt napokra.
John Lennon a Beatles együttesben annak idején rekedtesen énekelte, hogyIts been a hard days night, and Ive been working like a dog
(Nehéz nap éjszakája volt, dolgoztam, mint egy állat
Márton András fordításában), és ezt az érzetet a munkás hétköznapokban többen, többször is megtapasztaltuk már. És bizony egy ilyen nap után is helyt kell állni a konyhában, mert egy nehéz nap után is kell enni valamit. És van úgy is, hogy pont egy ilyen nap után este már kifejezetten unalmasnak tűnik a felvágottas kenyér vagy a melegszendvics, mert egy kicsivel többre, laktatóbbra vágyunk. Olyanra, ami mellett mondjuk egy pohár borocskát is el tudunk még kortyolni.
Receptek: Fokhagymás halfilé Tejben sült tarjaszelet Fóliában sült csirke Modenai spagetti További tippek Zsé konyhájából: Fűszervajas bagette Chili con carne egyszerűen A szerkesztő vacsorája vészhelyzetben: Töltött zsömle
|
Rövid túlélőkalauz
Tervezz előre: gondold át, hogy mit szeretnél a héten enni, persze nem kell egy luxusszálló menüjét hétfőtől péntekig, reggelitől vacsoráig összeállítanod, hanem csak nagy vonalakban gondolkodni: valami csirkemellet, halat, salátát stb.
Ütemezd a vásárlást: a hozzávalókat lehetőleg ne a hosszú, fárasztó nap estéjén vásárold meg; érdemes azokat már az előző hétvégén beszerezni. Vagyis ha megteheted, ne vásárolj hétköznap, a piac ilyenkor mire munkából hazaérsz már úgyis be van zárva.
Cselekedj időben: reggel, munkába indulás előtt vedd elő a húst/halat a fagyasztóból, így este, mire hazaérsz, az már felolvad. A pácot érdemes korábban, előző este összeállítani, és ebben egy éjjel és/vagy nappal a húst megmártóztatni. Így az aromásabb és porhanyósabb lesz. Vészhelyzetben persze 20 perc is elegendő.
Végy egy frissítő fürdőt, és töltődj fel: ezalatt a konyhában összeérnek az ízek, megpácolódik az étel vagy megsül a hús.