Mindenütt fánk

nlc | 2007. Február 14.
Február, farsang, fánk. Csöröge, szalagos, töltött, töltetlen... Szögletes és kerek, ahogy Gombóc Artúr mondaná... Egy a lényeg, hogy fánk legyen!

A fánk elméletileg a nagymamák türelmére van alapozva. Ugyanis ha az nem lenne – mármint a nagymamák türelme –, elméletem szerint fánk sem nagyon.







Röviden a farsangról

A farsang hagyománya és vele együtt a zenés, színes, vidám mulatság szokása hazánkban még valamikor a középkorban honosodott meg. Számos idegen hatás érte, amelyre már az elnevezésében is találunk utalást. Egyes értelmezések szerint a bajor-osztrák „faseln” szóból, vagy még inkább a „vaschang” (ejtsd: fasang) szóból ered, mely a „bolondosan beszélők gyülekezetét” jelenti.
Hagyományosan a farsang utolsó három napja a fékevesztett mulatozás ideje volt, melyet a „farsang farkának” neveztek. Az utolsó napokat gyakran kísérte látványos zenés, álarcos felvonulás, melyek közül talán a legismertebb a velencei karnevál.






Receptek:

Sütőtökös fánk
Szent János fánkja
Pezsgős csiga
Karneváli fánk
 


Szent János fánkja

Sok olasz étel kötődik különböző ünnepekhez. Ezt a finom, citromos, apró fánkot március 19-én, Szent József napján sütik.





Hozzávalók 50-60 darabhoz:

• 40 dkg liszt
• 4 tojás
• 2 evőkanál cukor
• 1,2 dl brandy
• csipetnyi só
• a sütéshez olaj
• a szóráshoz porcukor


Elkészítés:


A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a tojást, majd a puha vajat és a brandyt is. Letakarva 2 órára félretesszük pihenni. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd 3 mm vékonyra kinyújtjuk, 8 × 3 cm-es csíkokra vágjuk, kötünk rá egy csomót. Serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a tésztát kis adagokban ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
Eltartható: 3 napig.






Aprósütemények




1001 klasszikus recept

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is.

Kossuth Kiadó

Exit mobile version