Hozzávalók 20 darabhoz:
10 dkg liszt
1 kg sütőtök
12 dkg cukor
10 dkg aranymazsola
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
1 zacskó sütőpor
a sütéshez olaj
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiszedjük, húsát kockákra vágjuk. Lábosba tesszük, annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, 15-20 perc alatt nagyon puhára főzzük. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, papírtörlővel megszárítjuk. A sütőtököt szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, minden felesleges nedvességet papírtörlővel kinyomunk belőle.
A lisztet, a sütőport és a sót a tálba szitáljuk, hozzáadjuk a villával szétnyomott sütőtökpürét. Belekeverjük a mazsolát, 8 dkg cukrot, reszelt citromhéjat. A tésztából diónyi darabokat kicsippentünk, gombóccá formáljuk.
Serpenyőben bő olajat forrósítunk, a tésztát 5-7 perc alatt ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt a maradék cukorral szórjuk meg.
Eltartható 1 napig.
Aprósütemények Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is. Kossuth Kiadó |