Idei első recepttúráimmal a tészták csodálatos világába szeretnélek elkalauzolni benneteket.
A tészta isten csodálatos ajándéka. Csodálatossága egyszerűségében rejlik. Víz, liszt, tojás, egy kis házimunka, és már kész is van. A variációk kimeríthetetlen tárháza. Itt elég egy kis fantázia, és már kész is a csoda. A tészta szinte mindennel variálva tökéletes reggeli, ebéd, vacsora. Ha nincs kedved magad készíteni, akkor lehet vásárolni nagyon jó minőségű száraztésztákat is. De a voksomat mégis a friss pasta mellett tenném le. Kicsit macerás, de megkönnyítheti egy csinos tésztagép. Tésztagépet már egész sok helyen lehet kapni, nem egy drága beruházás, és idétlen időkig lehet használni.
Receptek: Cannelloni darált marhacombbal |
Minden megkérdezett szakértő azt állítja, a tésztagyúrás megéri a fáradságot |
Tésztarecept:
• 400 g fehér liszt
• 200 g daraliszt
• 6 tojás
• víz igény szerint
Elkészítés:
A tojásból, a lisztből és a vízből gyúrjunk fényes masszát. Tekerjük be fóliába, és pihentessük 1 órát. A pihi után a tésztát vágjuk négyfelé, egyet megragadunk, és a többi mehet vissza a fóliába. A tésztából gombócot formázunk és kilapítjuk. A tésztagépet 8-as fokozatba állítjuk, és áttekerjük rajta a tésztát. Meglisztezzük a tészta mindkét oldalát, a gépet 7-es fokozatba állítjuk, és áttekerjük rajta a tésztát. Ezen műveletet egészen addig csináljuk, míg el nem jutunk a 2-es fokozatig. Ekkor már a tésztánk elég hosszú és vékony, hogy megkapja a végső formázást.
Tipp: Tészta készítésénél is lehet variálni. Passzírozott céklával piros tésztát, spenóttal zöld, algakivonattal pedig fekete tésztát lehet készíteni. |
Terítsük ki az asztalra és egy pizzavágóval vágjuk egyforma vastagra, és kész is a pappardelle.
Derelyevágóval egyforma négyzeteket vágunk és középen összenyomjuk, kész is a farfalle.
Kis gombócokat formázunk és középen benyomjuk, kész is az orecchiette.
Nagyobb téglalapokból lasagne tészta, ha pedig ezt a méretet megtöltjük és feltekerjük, kész a cannelloni.
Ha marad tészta, szárítsuk ki, 2-3 hónapig bátran használhatjuk.
Édesanyám testvére 60 tojásból készít általában. Olyankor a lakás minden pontján tészta pihen.
A mostani recepteket száraztésztából készítettem. De megígérem, hogy később a friss tészták csodás világába is megyünk.
Itt találod Janit: Alimentari dal Biondo Nyitva: |
Pár fontos dolog, amit a tészta főzéséről tudni kell:
• 1 adag kb. 80 g.
• Ne takarékoskodj, a nagyon olcsó tészta nagyon rossz.
• A víz mennyisége: sok. Minél több, annál jobban mozog benne a tészta, és nem ragad össze.
• Só. Forrás után mehet a vízbe (különben elillan).
• Ha újraforrt, mehet a tészta (egy kis olaj, de ha kevergeted, akkor nem kell).
• A csomagoláson mindig szerepel a főzési idő. Szigorúan betartani!
• Ne főzd túl a tésztát. Figyelj…!
• Próbálj mindig megfelelő tésztát választani a megfelelő szószhoz.
• A főzőlé értékes. A szószba mindig mehet egy kevés, a sós keményítős víz segít selymesíteni a szószt.
Jó étvágyat!
Jani