Készítsd el és vidd magaddal!

nlc | 2007. Március 28.
A mikrohullámú sütõk világában könnyû dolga van annak, aki munkahelyi ebédjét otthonról szeretné megoldani, mivel a munkahelyek többsége kiskonyhával, hûtõszekrénnyel és mikrohullámú sütõvel van felszerelve.

Hogyan készítsünk könnyű munkahelyi ebédet?

Az ebédválaszték ezekben az esetekben meglehetősen széles skálán mozog, mivel ebbe a kategóriába igazából bármilyen étel besorolható a megszokott párizsis zsemlétől a krémlevesen át a töltött káposztáig; csak csomagolás, szállítás és melegítés kérdése az egész.






Receptek a szendvicstől a sült rizottóig

Vincellér csirkesaláta
Mustáros-joghurtos csirkecomb
Sajtos brokkolifelfújt
Sült, gombás rizottó


Néhány indok, hogy miért vigyük magunkkal ebédünket:
• Könnyen igazítható az aktuális diétánkhoz, elkerülve ezzel a kényszeredett kalória-, szénhidrát- és zsírtartalom-számításokat a sarki büfében vagy a céges menzán.




• Költségtakarékos. Olcsóbban jövünk ki a havi kosztpénzből, ha otthon levő alapanyagokból dolgozunk, mint ha mindennap a céges étteremben dorbézolnánk. Ráadásul ilyenkor még néhány extra kiegészítő is a tálcára kerülhet: egy kis süti, üdítő vagy kávé formájában.
• Cégbarát és időkímélő megoldás. Nem kell a munkahelyi étterembe (le vagy föl) elmenni, készülni, kollégákkal ebédidőpontot egyeztetni, ott hosszas beszélgetésbe bonyolódva húzni az időt. Elég csak a mikróig, esetleg a kiskonyháig eljutni.
• Kezdő és haladó kulináris élvezkedők előnyben. A többiek ebédjéről lehet tapasztalatokat gyűjteni, esetleg megkóstolni, ki hogyan készíti el és mit, folyamatosan frissíteni a receptgyűjteményt.
• Csúcsidőben (kb. 12–13 óra között) megússzuk az ebédért való hosszú sorban állást. És egyben megkíméljük magunkat abbéli csalódásunktól, hogy amit kiválasztottunk, az elfogy, mire sorra kerülünk.
• Minek fizessünk olyanért máshol, amit mi magunk otthon jobban el tudunk készíteni?

Legfőbb hátránya: a cetlizés.

Erre több okból is szükség lehet:

• Gyakoroljuk az „El a kezekkel a szendvicsemtől” típusú feliratokat, nehogy úgy járjunk, mint az a bizonyos „Jóbarátok” egyike, akinek megették a szendvicsét.
• Ha megmarad az ebédből másnapra, írjunk rá dátumot, hogy három nap múlva már nehogy együnk belőle. (Nevet ilyenkor már nem fontos írni rá, mert így néhány hét múlva, amikor az egyik buzgó kolléga rendet rak a cég hűtőszekrényében, simán letagadhatjuk.)






Tonhalkrémes bagett





Hozzávalók:

• bagett (franciakenyér félbe- vagy negyedekbe vágva, nagyságától függően)
• 1 tonhalkonzerv
• 125 g tejszínes krémsajt, só, bors, zöldsaláta
• 1 db paradicsom
• 1 db kaliforniai paprika


Elkészítés:

A krémhez keverd össze a tonhalkonzervet a tejszínes krémsajttal, ízesítsd sóval, borssal, és pürésítsd botturmixal. Ezzel kend meg a félbevágott bagettet, fektess rá néhány szelet piros kaliforniai paprikát, paradicsomkarikákat, és takard be zöldsalátalevéllel.




Exit mobile version