A portugál konyha rejtett szépségei

nlc | 2007. Május 09.
A népszerû mediterrán konyhák világában méltatlanul keveset hallunk az igen ízletes, változatos és kellemesen fûszeres portugál konyháról. Tarts velünk most Te is ezen a szenvedélyes ízutazáson!

Május 17–25-e között, egy Portugáliát bemutató rendezvénysorozaton elérhető és kóstolható lesz az ország ízvilága mindenki számára. A portugál konyhában megvan a mediterrán konyha legfőbb jellegzetessége: az olívaolaj bőséges használata és a változatos fűszerezés.
A portugál emberek is szeretnek enni, szeretik a hasukat, és az étkezéseknek a mai rohanó világban is megadják a módját. Délben még a munkahelyeken is 1-1,5 órás ebédszünetet tartanak, amit kényelmesen a közeli étterem valamelyikében töltenek el. Ezek többnyire kis éttermek, esetenként csak két-háromféle ételt főznek, de házias ízekkel és elérhető áron.






Étkezési szokások

Portugáliában az 5 + 1 étkezési szokás a jellemző.
A nap a reggelivel kezdődik, ami nem szokott túl bőséges lenni, csak egy kávé, tea és valamilyen süti mellé, amit rendszerint munkába menet egy kis presszóban fogyasztanak el, nem rohanva, hanem kényelmesen beszélgetve. Ezt követi a tízórai sütivel és valamilyen folyadékkal. Majd az ebéd. Uzsonna, vacsora. És a ceia, ami többnyire a vidéki élet jellemzője, egy úgynevezett éjféli vacsora, ami lezárja a napot. Egy laza menü: valamilyen leves és valamilyen könnyű fogás.
Nagyon népszerűek az ún. fado éttermek. A régi szokás szerint, amikor a portugálok elmentek vacsorázni, este 9 óra felé, teleették magukat, majd úgy éjfél körül kialudtak a fények, gyertyákat gyújtottak, és megszólalt a fado. És mindenki a zenére koncentrált. Ez a hagyomány annyit változott a turisták kedvéért, hogy a fado éttermekben most korábban, két fogás között tartják a 10-15 perces, gitárral kísért fado műsorokat. (A fado dalok témája többnyire a szerelem, féltékenység, szenvedély, az egyes emberek érzelmi világa, bánata, öröme, vagyis maga az élet. Lisszabonban már a 19. század első felében népszerű, divatos zene volt. Mi is megismerkedhetünk vele, mivel május 20-án este 8 órakor a Millenáris Park Teátrumában fado estet tartanak.)






Receptek

Portugál káposztaleves
Citromos, mentás csirkeleves
Lisszaboni máj
Rizspuding











Mit esznek a portugálok?

Előételnek általában olívabogyót, rákot, sajtot, szardínia- vagy tonhalpástétomot szervíroznak kenyér kíséretében. A gomolyasajthoz hasonló queijo frescót sóval, borssal meghintik. Előfordul, hogy desszertként az északi hegyvidéken készült sajt, a queijo da Serra, vagy a déli juh- és kecskesajt (queijo de ovelha/cabra) kerül terítékre. Már évszázadok óta nagyon kedvelt, laktató és tápláló eledel a kukoricakenyér.





Levesek

Sokszor csak utolsó fogásként kínálják fel a leveseket, amikor a vendég még éhes maradt. Portugáliában teljesen ismeretlen a rántás fogalma; nem rántanak, nem habarnak. A levesek sűrítése úgy történik, hogy a legfőbb hozzávalókat (ami általában répa, krumpli, hagyma, olívaolaj, fokhagyma, esetleg zöldbab stb.) összeturmixolják. Hagyományos levesük a caldo verde, a káposztaleves, kedvelt a sopa de agriões, ami vízitormából készül, és délvidéken a gazpacho, a hideg zöldségleves, ami ugyanolyan népszerű itt is, mint a szomszédos Spanyolországban.

Halak

A portugál étrendből szinte kihagyhatatlan fogás a hal. Gyakori látvány az utcákon, hogy az étterem előtt faszénparázson sülnek a különböző halfilék, szardíniák, kardhalak (peixe espada/grelhada). A tőkehal, a bacalhau, a portugál konyha nemzeti eledele. Sóban tárolják, ezért felhasználása előtt jó néhány órát, néha egy egész napon át vízbe kell áztatni. Egy legenda szerint ennek a halnak legalább 365-féle elkészítési módja létezik, amit egy valamirevaló portugál háziasszonynak ismernie kell. Így a tőkehalat az év minden napjára másféleképpen tudják elkészíteni. Gyakran készítik sütőben tejszínes mártással (bacalhau de nata), grillezve (bacalhau grelhado), esetleg főzve (bacalhau cozido) vagy sült krumplival, tojással keverve (bacalhau a braz). Érdekesség, hogy ehhez a halhoz kísérőitalként a megszokottal ellentétben nem fehérbort, hanem vörösbort kínálnak.
Kedvelt fogásuk a caldeirada de peixe, ami többféle halból készül, és átmenetet képez a leves és a főétel között.

Húsok

Jellemző a húsfélék natúr sütése, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezik, esetleg petrezselyemmel, oregánóval megszórják, és grillen vagy sütőben elkészítik.




A nehezebb ételeket többnyire északon, Porto környékén fogyasztják. Az egyik ilyen egytálétel a cozido a portuguesa (egy nagy vegyestál, amiben van hús, kolbász, burgonya, káposzta stb.), vagy a feijooda, egy sóletszerű sonkás, babos étel. A melegebb déli területeken, Lisszabon környékén jobban kedvelik a könnyedebb halakat, húsokat grillezve.

Édességek

Desszertjeik meglehetősen édesek, ami az erős arab hatásnak is köszönhető. A sütemények gyakori alapanyaga a mandula, a mandulaméz és a füge. Legismertebb édességük a pastel de nata, a vaníliakrémmel töltött, fahéjjal megszórt leveles kosárka, vagy az ünnepi lakomák estéjén tálalt arroz doce, a rizspuding.








A portugál konyha világának megismerésében Lantos Vera, az ICEP (Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala) kereskedelmi titkára volt segítségünkre. Május 24–25-én a Fővárosi Nagycsarnokban szó szerint megkóstolható lesz a portugál gasztronómia.



Exit mobile version