Paradicsomos lepénykorongok friss bazsalikommal

Szökrönyös Éva | 2007. Július 25.





Hozzávalók (a tésztához) 4 személyre:

• 12 dkg finomliszt
• 8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 3 dkg margarin
• ½ dl tej
• 2 és fél dkg reszelt sajt (a legjobb a parmezán sajt)
• 1 kk. sütőpor
• 1 csipet só
Hozzávalók (a feltéthez):
• 3 db nagy érett paradicsom
• 6 db szárított paradicsom (az olajban eltett fajtából)
• 3 dkg fenyőmag
• 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
• olívaolaj
• néhány levél friss bazsalikom

A kétféle lisztet a sütőporral és a sóval együtt szitáljuk egy tálba, majd daraboljuk fel a vajat, és morzsoljuk el a lisztkeverékkel, ezután adjuk a lisztes, sajtos egyveleghez a reszelt sajtot és a tejet, majd az egészet gyúrjuk össze kézzel. A munkalapot lisztezzük be, és a tésztát kb. fél cm vastagra nyújtsuk ki. Egy nagy pohár szájával vagy egy 10 cm átmérőjű kiszúróformával szaggassunk ki 6 darab kerek korongot, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A korongok tetejére készítsünk fűszeres olajat a következőképpen: egy pohárban keverjük össze az apróra vágott szárított paradicsomot és fokhagymát 3 kiskanál olívaolajjal és a felaprított friss bazsalikommal. Az elkészült fűszeres olajjal kenjük meg a lepények tetejét, és szeleteljük rá a paradicsomokat is, majd toljuk a tepsit előmelegített sütőbe. (A sütőt előzőleg állítsuk 200 fokra.) Süssük kb. 10-12 percig a korongokat, majd szórjuk rá a fenyőmagokat is, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. Az elkészült lepényeket díszíthetjük bazsalikomlevéllel, és tálalhatjuk akár forrón vagy langyosan is.






Tipp: A mediterrán világot idéző pikáns korongokat fogyasszuk friss zöldsalátával. Mennyei! 




Exit mobile version