Stílusos lakoma
Egykor az angol arisztokraták előkelő rítusa volt finom csemegékkel és a legjobb minőségű borokkal megpakolni úri kosárkáikat, és kivonulni a zöld tisztásra. Jóllehet ma már nem szerelkezünk fel porcelán étkészlettel, és nem öltjük magunkra a legszebb ruhánkat, hogy a szabadban lakomázzunk, azonban ne legyünk restek, és adjuk meg a módját, ha a családdal vagy a barátokkal piknikezni készülünk.
Receptek: Csirkés szendvics majonézes joghurtszósszal |
A gondosan elkészített finomságokat tegyük egy speciális piknikkosárba, amennyiben azonban távolabb kívánkozunk a természetbe, feltétlenül vigyünk hűtőtáskát és termoszt. Egy egész napos kiruccanáshoz ez utóbbi elengedhetetlen eszköz, hogy a kirándulásra szánt frissítő italok valóban üdítőek legyenek. Ha nem áll rendelkezésünkre egy komplett piknikszett, ne feledkezzünk meg magunkkal vinni üvegnyitót, műanyag étkészletet, evőeszközöket, szalvétát és terítőt. A kényelmes ücsörgéshez tegyünk el egy-két puha plédet, néhány párnát és rovarriasztót. A felhőtlen kikapcsolódáshoz pedig vigyük magunkkal kedvenc könyvünket, és pár szórakoztató játékot, például kártyát, labdát vagy szélsárkányt.
Frissítő tipp: Hűsítő citrom és narancs duó mentával Másfél liter szénsavmentes ásványvízhez keverjük hozzá 3 darab narancs és 2 darab citrom kifacsart levét, majd finoman zúzzunk össze egy maréknyi mentalevelet, és szórjuk az elkészült üdítőbe. Végül ízesítsük egy kevés mézzel, szeljünk bele néhány lime-karikát, majd jól hűtsük le. Azonkívül, hogy mennyeien zamatos, a tartósított üdítőkkel szemben nem tartalmaz ízfokozót és cukrot, tehát remekül illeszthető a diétánkba. |
A piknikezés alapszabályai
A nagy melegben feltétlenül legyen nálunk hűtőtáska, ha már csak a salátákra gondolunk, amelyek összeszelve is erjedésnek indulhatnak a 30 fokos hőségben, nem beszélve a húsokból és egyéb romlandó alapanyagokból készített ételekről.
Amennyiben nincs hűtőtáskánk, és viszonylag gyorsan elfogyasztjuk a kirándulásra szánt ételeket és italokat, csomagoljuk a hűvösben tartandó étkeket alumíniumfóliába, majd újságpapírba.
Ne feledjük, a természet lágy ölén nincs sok lehetőségünk az alapos kézmosásra, így készüljünk elegendő mennyiségű nedves kéztörlővel és citrommal, ez utóbbival ha bedörzsöljük a kezünket, az tiszta és illatos lesz.
Öltözzünk kényelmesen, készüljünk a tikkasztó órákra és a hirtelen jött záporokra egyaránt.
A menü összeállításakor elsősorban az egyszerűen tálalható, könnyű nyári ételeket részesítsük előnyben, ne készítsünk túlzottan krémes, vajas, szószos, nehéz harapnivalókat.
Vigyünk bő folyadékot, ásványvizet, magunk által készített frissítő leveket, esetleg egy üveg zamatos fehérbort.
Ropogós sült pogácsák
A piknikmenü egyik állandó szereplője a fasírt, van, aki egészben, van, aki golyóban, van, aki pogácsában süti ki. Készíthetjük vagdalt húsból, reszelt zöldségből, de akár zabpehelyből is, ízesíthetjük a legkülönbözőbb aromás fűszernövényekkel, fogyaszthatjuk salátával vagy pékáruval, és szinte mindenki szereti. Ezért érdemes néhány ötletes fasírttal is készülni a piknikre, készítsünk hozzá ropogós salátákat.
Kapcsolódó cikk: /cikk.php?id=19&cid=26792
Tipp: Könnyű sárgarépafasírt Reszeljünk le 3-4 közepes sárgarépát, aprítsunk fel egy egész vöröshagymát és egy csokor petrezselymet, majd keverjük őket össze. A zöldségegyveleghez adjunk egy tojást, morzsoljunk bele 10-15 dkg feta sajtot, ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, szerecsendióval, majd gyúrjuk össze, és forgassuk bele zsemlemorzsába. (A sárgarépát akár cukkinivel is helyettesíthetjük.) |
Néhány tipp, merre induljunk a teli kosárral: |