A sikeres nap az étkezõasztalnál kezdõdik!

nlc | 2007. Augusztus 22.
A reggeli és a tízórai elengedhetetlen részét képezi a napi étkezések sorának. Az egész napos aktív tevékenységekhez nélkülözhetetlen a reggeli energiabevitel.

Bár az emberek többsége nem kezdi a napot teljesen üres gyomorral, mégsem lehetnek teljesen nyugodtak. Ha esznek is néhány falatot, az esetek döntő többségében ez nem nyújtja számukra a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget.

Márpedig nem várható el teljesítmény senkitől, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A gondolkodás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag”, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.


A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító élelmiszerre van szükség, hanem hosszabb ideig tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a munkára, tanulásra hosszú órákig nem marad energia.

Érdemes növényi eredetű ételeket választani, mert ezek általában könnyebben emészthetők. Példaként kiváló reggeli lehet egy szelet margarinnal megkent, sovány felvágottal, paprikával, paradicsommal megpakolt rozskenyér.
A zöldségek nagy vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, a húsok fehérjeforrások, a margarin pedig jó minőségű növényi olajból készül, mely sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint az emésztést elősegítő élelmi rostok is.

A kiegyensúlyozott reggeli és tízórai étkezéssel tehát megalapozható a szükséges energia- és tápanyagbevitel mindenki számára.

www.rama.hu

Exit mobile version