Élet a szabadság után

nlc | 2007. Augusztus 27.
Véget ért a nyaralás. Bármerre is jártál a szabadságod ideje alatt, biztosan hoztál magaddal néhány helyi receptet, és gazdagabb lettél jó néhány tapasztalattal is.





Tudod például, hogy a valódi görög gíroszban nincs piros káposzta, van benne viszont hasábburgonya?

Hogy a Magyarországon kapható olasz ételekhez képest a valódi olasz konyha lényege az egyszerűség? Sőt, mindezek mellett a saját bőrödön tapasztalhattad azt is, milyen magától értetődő a déli országokban a flört.

Jó párszor jártál már Görögországban, mégsem tudod, mit csinálnak, hogyan élnek a görög nők – belegondoltál már, hogy lehetséges ez? Ha visszagondolsz, képes vagy felidézni akár egyetlen arcot is? És férfiét? Ez ugye könnyebben megy?
Ezek a turisták szeme elől rejtve élő lányok és asszonyok valahogyan mégis képesek elérni, hogy bár nemzetük férfi tagjai nyitottan és szívesen elégítik ki a turistalányok özönének minden kíváncsiságát, a legritkább esetben fordul meg a fejükben, hogy ne görög nőt vegyenek feleségül.
Vajon hogyan élnek együtt aztán ezek a párok? Hogyan biztosítják feltétlen hűségükről és kitartásukról kedvesüket a görög férfiak a turistalányok rohamát állva? Mit jelent számukra a nők tisztelete? Vajon ugyanúgy bókolnak nekik, mint nekünk, akik csak néhány hetet töltünk közöttük, és aztán soha nem látjuk egymást?
Ha az úti célod ebben az évben valamelyik déli ország volt, megtapasztalhattad, hogy a helyi férfiaknak ezer- meg ezerféle kifinomultabbnál kifinomultabb módszerük van tetszésük kifejezésére, a füttyön túl is. Ha a hazai kánikulában hűvösebb éghajlat után indultál, tanúja lehettél, hogy az utcán füttyögés az északi népek esetében elképzelhetetlen. Egy svéd vagy egy finn férfi soha nem vetemedne ilyesmire. Európa egyik leggazdagabb országában járva pedig nagy kerek szemekkel figyelhetted, hogy még ma is gyakran előfordul, a svájci nő a férfi után kullogva gyalogol az utcán. Ezzel összhangban az erősebb nem képviselőinek itt viszonylag ritkán fordul meg a fejükben, hogy az egyébként félig-meddig saját tulajdonukként kezelt feleségeiknek akár bókolhatnának is.
Ha a nyaralás néhány hete nem volt elég arra, hogy mindent megtudj más országok férfi-női kapcsolatairól, gyere el szeptember 4-én az Alexandra Könyvesház Pódiumára, ahol a Nők Lapja népszerű újságírója, V. Kulcsár Ildikó és beszélgetőtársai osztják meg veled gondolataikat a nők mindennapi megbecsüléséről és a bókról. www.bokbolt.hu

Addig is adunk egy kis segítséget ahhoz, hogyan állhatsz ellen a hétköznapok szorításának, amelyek őrjítő erővel próbálnak újra magukba szippantani. Íme a recept, hogy a nyaralás felszabadultságát a konyhán keresztül becsempészhesd az itthon töltött mindennapjaidba is:

BAZSALIKOMOS-TEJFÖLÖS CSIRKEMELLCSÍKOK
(4 személyre)





ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK:
0,5 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
70 dkg csirkemellfilé
1 db piros kaliforniai paprika
frissen őrölt bors
3 dl tejföl
5 kocka Knorr bazsalikomos Ízbomba

ELKÉSZÍTÉS:
A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk a vékony karikákra szeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét, a piros kaliforniai paprikát, és megszórjuk frissen őrölt borssal. Közepes tűzön 4-5 percet tovább pirítjuk, majd ráöntjük a tejfölt, alacsony tűzön felforrósítjuk, de nem forraljuk, és belemorzsoljuk a Knorr bazsalikomos Ízbombákat. Lazán összekeverjük, és forrón tálaljuk.
1399 kcal/4 fő

BAZSALIKOMOS-PARADICSOMOS MUFFIN
(4 személyre)






ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA 30 PERC

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
2 db tojás
7 g szárított élesztő
5 kocka Knorr bazsalikomos Ízbomba
4 db paradicsom
8 dkg füstölt sajt
meleg tej
0,5 dl olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet keverőedénybe szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szárított élesztőt, a morzsolt Knorr bazsalikomos Ízbombákat, a kisebb kockákra vágott paradicsomok húsát és a reszelt sajtot. Keverés közben annyi meleg tejet öntünk bele, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Most meglocsoljuk az olívaolajjal, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd a muffinformákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 180 °C-os sütőben pirosra sütjük. Melegen, de akár kihűtve is kínálhatjuk.
2310 kcal/4 fő










A program címe: A nők megbecsülése a mindennapokban és a Bók
A beszélgetést vezeti: V. Kulcsár Ildikó
A beszélgetés időpontja: 2007. szeptember 4., 19.00
A beszélgetés helye: Alexandra Könyvesház, Pódium (V. kerület, Nyugati tér 7.) – Panoráma terem

www.bokbolt.hu
Exit mobile version