Klasszikus csokitorta

nlc | 2007. Szeptember 10.

Hozzávalók:

• 6 tojás
• 6 evőkanál porcukor
• 4 evőkanál rétesliszt + 2 evőkanál finomliszt
• egy csipetnyi sütőpor
• egy citrom reszelt héja
• só

A csokikrémhez:

• 2 tojás sárgája
• 1 evőkanál instant kávé
• 1 dl tej
• 15 dkg cukor
• 2 evőkanál kakaópor
• 20 dkg vaj

A tojásokat válaszd szét; a fehérjéket verd félkemény habbá (amikor már sűrű, de a kanál még nem áll meg benne), majd adj hozzá 3 evőkanál cukrot, egy csipetnyi sót, és keverd fel jó keményre. Egy másik tálban a tojássárgákat és a maradék 3 evőkanál cukrot is keverd fel habosra. A lisztet keverd össze a sütőporral, és reszeld bele a citrom héját. Egy fakanál segítségével felváltva (két-háromszori adagolással), óvatosan keverd a lisztet és a kemény habot a cukros tojássárgákhoz. Akkor jó a massza állaga, amikor már egynemű, és nem látsz külön hab- vagy lisztfoltokat. Forró sütőben kezdd el sütni, majd mikor a piskóta megemelkedik (nagyjából 10 perc elteltével), csökkentsd a hőfokot, és takarékon süsd még további 15-20 percig.

A csokikrémhez: Keverd simára a tojások sárgáját a neszkávéval, a kakaóporral, a cukorral és a tejjel, majd a tálat gőz fölé állítva folyamatosan kevergesd. Amikor besűrűsödött a krém, tedd félre hűlni. A puha vajat keverd egy robotgéppel habosra, majd tovább keverve add hozzá a kihűlt krémet is.

A kihűlt tortát vágd fel három rétegbe, mindegyiket kend meg a krémmel, majd a torta oldalát és a tetejét is. Egy villa segítségével mintázd rovátkásra.

Exit mobile version