A kókuszgolyót nem mi találtuk ki, de akkor honnan származik, ez a közkedvelt desszert? Bár mi kókuszgolyónak hívjuk, eredeti neve chokladboll (csokigolyó), és Svédországból származik. Az eredeti recept szerint zabkásából, cukorból, kávéból, kakaóból és vajból készülnek a golyók, amit aztán kókuszreszelékben hempergetnek meg. A magyar verzióban a zabkását felváltotta a háztartási keksz, de az mindkettőben közös, hogy fogyasztás előtt kötelező betenni picit a hűtőbe!
A kókuszgolyó hozzávalói:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál rum
- 2 dl főzött feketekávé
- 2 dl langyos tej
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
- A kekszet gyúrd össze a porcukorral, a kakaóporral, locsold meg rummal, a kávéval és a tejjel. Ha még túl száraz lenne a massza, lazítsd további langyos tejjel.
- Formázz belőle tetszés szerinti gömböket (valaki a diónyit szereti, valaki a sárgabarack méretűt), és forgasd meg a kókuszreszelékben.
Két szuper recept, ha imádod a kókuszgolyót!
- Ezt az egészséges céklás-csokis kókuszgolyót muszáj kipróbálnod
- Összefut a nyál a szánkban! – Itt az eredeti kókuszgolyó!