Palócleves

nlc | 2007. Október 17.

Hozzávalók:


• 2 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 40 dkg marhalapocka vagy -comb
• 15 dkg kolozsvári szalonna
• 2 db nagyobb burgonya
• 25 dkg zöldbab
• 1 kis doboz tejföl
• 1-2 babérlevél
• 1 evőkanálnyi majoránna
• 1 kiskanál tárkony
• 1 csokor friss kapor
• 1-2 húsleveskocka
• 1 evőkanál pirospaprika, só, bors

Az összevágott vöröshagymát párold üvegesre egy kevés zsiradékon, majd add hozzá a szétnyomkodott fokhagymát, és szórd meg egy kanálnyi őrölt pirospaprikával. Erre az alapra dobd rá a nagyobb kockákra (kb. 3 centiméteres) vágott húst, és kevergetve pirítsd fehéredésig.
Szórd meg a fűszerekkel (majoránna, tárkony, só, bors, babérlevél), és önts alá nagyon kevés (úgy 1-2 deci) vizet, és fedő alatt, lassú tűzön párold puhára. Ekkor öntsd fel 1,5 liter vízzel, dobj bele 1-2 darab húsleveskockát, és add hozzá a zöldségeket: a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Főzd addig, amíg a zöldségek is megpuhulnak benne. Készíts habarást 2 evőkanál tejföl + 1 kiskanál liszt elkeverésével, és csorgasd bele a levesbe. Hagyd rottyanni egyet, és máris tálalhatod. Tálaláskor tehetsz hozzá még egy kevés tejfölt, és megszórhatod friss kaporral.

Exit mobile version