Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojás
17 dkg margarin
A töltelékhez:
4 db körte kimagozva és negyedekbe vágva
50 dkg tehéntúró
10 dkg + 1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy 2 kiskanál vaníliaeszencia (Bourbon)
2 evőkanál étkezési keményítő
2 tojás
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
Kerek, kapcsos tortaforma, 22 cm-es
A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd robotgéppel dolgozd bele a tojást és a margarint. Lisztezett deszkán gyúrd át, majd fóliába csomagolva fél órát pihentesd a hűtőszekrényben.
A töltelékhez tisztítsd meg a körtéket, és vágd fel negyedekbe. (Ha a tányérban marad egy kis gyümölcslé, azt majd tedd bele a töltelékbe.) A tojások habját a sóval és egy evőkanál cukorral verd fel jó keményre.
A túrót villával nyomkodd át, majd add hozzá a cukrot, a vaníliaaromát, a citrom reszelt héját, az ékezési keményítőt, a tojások sárgáját és a lecsöpögtetett gyümölcslevet, majd forgasd bele a kemény tojáshabot.
A hűtőből kivett tésztát harmadold el. Az egyikből nyújts egy akkora méretű lapot, mint amekkora a tortaforma alja. A második adagból lesz a torta pereme: készíts úgy 4 centi vastag csíkot, és béleld ki a tortaforma oldalát. A tészta alját szurkáld meg néhány helyen villával, majd fektesd rá a körteszeleteket. Öntsd rá a túrós krémet. Ha a tészta pereme magasabb lenne, akkor hajlítsd vissza rá, majd fedd be a kerek lappá nyújtott harmadik tésztalappal, és néhány helyen szúrd át villával, hogy a gőz kijöjjön belőle.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 perc alatt készre sül.