Bejgli 1×1

nlc | 2007. December 21.
Nincs karácsony bejgli nélkül. Ez a sütemény mára igazi hungarikummá nõtte ki magát. A hagyományos mákos-diós ízek mellett feltörõben van az új generáció, a gesztenyetöltelékes bejgli is.

Amire figyelni kell:

• Élesztős tészták készítésekor ügyelj arra, hogy az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos maradjon.
• A tésztát ne gyúrd túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad.
• A sütésre előkészített bejglit ne pihentesd tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.
• Mielőtt a bejglit sütőbe tennéd, szúrd át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.
• A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsd rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózd fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.
• A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetsz még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatsz bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.
• Tárolása: a bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagolod és a hűtőszekrénybe teszed.











Diós és mákos bejgli


Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához:

• 50 dkg rétesliszt
• 50 dkg finomliszt
• 50 dkg szobahőmérsékletű margarin vagy vaj
• 4 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 1 púpos evőkanál kristálycukor
• 30 dkg porcukor
• 6 tojássárgája
• 3 evőkanál tejföl
• egy csipet só


A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 125 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, egy kupak rum.


A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 1 narancs vagy 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 125 ml tej.

Kenéshez: 2 tojássárgája és -fehérje, különválasztva.

A tésztához langyos tejben keverd el a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre néhány percig, hogy felfusson.

A kétféle lisztet és a sót morzsold össze a margarinnal, majd add hozzá a porcukrot, az élesztőt, a tojások sárgáját és a tejfölt. Gyúrd össze, és fóliába csomagolva pihentesd néhány órán át a hűtőben.

A töltelékekhez 2,5 deci tejet forralj fel 30 dkg cukorral. Egy tálban keverd össze a diós töltelékhez valókat: a darált diót, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a citrom reszelt héját, és öntsd rá a cukros tej felét. Locsolhatsz még bele egy kevés rumot.

A mákos töltelékhez keverd össze a mákot a narancs héjával, a vaníliás cukorral, és öntsd rá a cukros tej másik felét.







A tésztát oszd 4 egyenlő részre, és lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki 3-4 mm-es magasságú téglalapokra. Kenj meg kettőt mákos és kettőt diós töltelékkel. A feltekerése előtt hajtsd be a tészta mindegyik oldalát egyujjnyira a töltelékre, majd tekerd fel, így a töltelék nem fog kifolyni belőle. Fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg a bejglit tojássárgájával, és pihentesd a tésztát addig, amíg az rászárad, majd villával szurkáld meg több helyen. Ezután kend át a tojásfehérjével is, és tedd félre hűvös helyre addig, amíg rászárad.

Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon kezdd el sütni. 10 perc után csökkentsd 180 fokra, és így süsd készre. Nagyjából 30-35 perc alatt elkészül. Ha a sütés vége felé túlzottan pirulna, akkor takard le alufóliával.

Tipp: alternatív megoldás lehet a flódni



 

Exit mobile version