A pizzatésztát néhányan úgy készítik, hogy egyszerre egy nagyobb adagot gyúrnak össze, és egy részét lefagyasztják. (Tamást erről nem kérdeztük, így csak reméljük, hogy ez a megoldás nem számít szentségtörésnek.) A lényeg, hogy a tészta alja ropogós legyen, belül pedig könnyű és finom. Aki akarja, magát a tésztát is fűszerezheti. Ja! És a pizza persze kerek, de nagyszerűeket lehet készíteni egy egyszerű, hétköznapi öreg tepsiben is… Ez tehát senkit ne tartson vissza!
Tamás három receptjéből az első egy klasszikus: sonkás-paradicsomos, elkészítőjét nem állítja megoldhatatlan feladat elé, de ha jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, lesz meglepetés!
Érdekes és különleges a „fehér” pizza, amely paradicsom nélkül készül. De! Juhtúróval, tejföllel, szalonnával! A nagyon konzervatív családtagokat ezzel lehet legjobban a pizzabirodalom felé csalogatni.
A gombás-articsókás-sonkás pizzabatyu nemcsak finom, de látványos is, vendégeknek is kínálhatjuk.
Jó étvágyat!
Szárított sonkával
Hozzávalók: 2 dl hámozott, kockázott paradicsom (konzerv), só, oregánó, 20 dkg szárított sonka, 20 dkg pizza mozzarella; a tésztához: cukor, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 dl olaj, csipetnyi só. 1,5 dl langyos vízbe egy kevés kristálycukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a tetejére kevés lisztet szórunk. Letakarva langyos helyen felfuttatjuk. A többi lisztet átszitáljuk, és langyos helyen tartjuk. Hozzáadjuk a sót, a kovászt és az olajat. Kézzel alaposan kidolgozzuk, esetleg kevés vizet még hozzáadva. Letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük negyed órát. (Ha később akarjuk felhasználni, lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük.) 4 kerek vagy 2 nagy tepsi pizzát tudunk kihozni belőle. A kívánt formától függően 2 vagy 4 egyforma darabra elosztjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és tepsibe tesszük. A paradicsomot sózzuk, oregánóval ízesítjük, majd megkenjük a tésztákat. Rászórjuk a reszelt sajtot, és elosztjuk rajta a sonkaszeleteket. 210-220 °C-ra előmelegített sütőben ízlés szerint megsütjük.
|
További két ínycsiklandozó Tamás pizzát (Juhtúróval, szalonnával és erős paprikával illetve Calzone sonkával, gombával és articsókával) találsz a Nők Lapja április 23-án megjelenő, 17. számában!