Klasszikus lecsó

nlc | 2008. Június 16.
A lecsó a magyar konyha egyik különleges és jellegzetes eledele. Van, aki rizzsel szereti, van, aki tojással, van, aki kolbásszal gazdagítja, egyesek császárszalonnával, virslivel... Egy hatalmas, nagy karéj fehér kenyér kíséretében.

Hozzávalók:

•2 fej vöröshagyma
•5 dkg füstölt szalonna
•1 kiló paprika
•3 kemény húsú, nagyobb paradicsom
•1 darab csípős bogyiszlói paprika
•10 dkg húsos szalonna
• 10 dkg házikolbász
• egy evőkanál piros fűszerpaprika
• olaj
• só

 

Előkészületek:

A paradicsomokat mosd meg, vágd ki a csumáját, és darabold fel cikkekre. Mosd meg a paprikát is, vágd ki a szárrészét, a magházát, majd vágd félbe, negyedekbe. A vöröshagymát aprítsd fel, a szalonnát vágd kockákra, a kolbászt karikákra vagy nagyobb darabokra.

A szalonnát kezdd el aprítani, hogy kiolvadjon a zsiradéka. Ha ez a zsiradék nem lenne elég, akkor pótolhatod egy kanálnyi mangalicazsírral vagy olajjal.

Add hozzá a feldarabolt vöröshagymát, és pirítsd aranysárgára. Ekkor húzd félre a tűzről, keverd bele a piros fűszerpaprikát. Tedd bele a kolbászt, és húzd vissza a tűzre. Dobd bele a kétféle feldarabolt paprikát, majd amikor azok már félig megpuhultak, akkor tedd bele a paradicsomokat is. Lassú tűzön, fedő nélkül párold a lecsót a saját zsiradékában, közben sózd ízlés szerint.

Akkor jó az étel, ha nem túlságosan csípős, nem nagyon zsíros, ugyanakkor a zöldségek megpuhultak benne, a szaft pedig szinte a zsírjára sült.

 

Exit mobile version