Bögrés mákos, másképpen

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2008. Június 23.
A sütés néha lutri. Olykor még a gyakorlott háziasszony is megijed tőle. Hogy miért? Elterjedt az a nézet, hogy a sütés sikerességének az a titka, hogy a sütemény készítésekor minden egyes hozzávalót a megadott recept előírása szerint, grammnyi pontossággal kell kimérni.

Hozzávalók:

• ½ bögre darált mák
• 2/3 bögre tej
• 1 bögre cukor
• 3 tojás
• 2 evőkanál mascarpone krémsajt
• 2 bögre liszt (kb. 300 g)
• fél kiskanál sütőpor
• fél kiskanál szódabikarbóna
• egy citrom reszelt héja és a felének a leve

 

A citromos cukormázhoz:

• 1,5 bögre porcukor
• 2 evőkanál víz
• fél-1 citrom leve

 

Egy 25 centi hosszú püspökkenyérformát készíts elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

 

Szórd a mákot a tejbe, és kevergesd el. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a citrom reszelt héjával.

Gépi habverővel krémesítsd össze a tojásokat a cukorral. Öntsd fel a mákos tejjel. Forgasd át fakanállal, majd szórd bele a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, csepegtess bele egy kevés citromlevet és add hozzá a mascarponét.

Öntsd a mákos masszát az előkészített sütőformába.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 35-40 percig.

 

A mázhoz olvaszd fel a porcukrot a vízben; folytonosan kevergetve melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ekkor locsold bele a citromlevet, és még melegen kend rá a piskótára.

Exit mobile version