A Balkán ízei

nlc | 2008. Július 14.
Az Isztambultól Isztriáig terjeszkedő félsziget sokszínű konyhai tradícióiban számos közös vonás is felfedezhető. A már-már mértéktelenül adagolt zöld fűszerek és a rengeteg zöldség használata pedig itthon is a javunkra válik, különösen, ha beköszönt az igazi kánikula.

Ha a balkáni népek konyhájából merítünk ihletet, nemcsak a már felénk is egyre ismertebb török és görög fogások kerülhetnek az asztalunkra, hanem a bolgár hegyekben meghúzódó kolostorok szerzeteseinek, a szerb birkapásztoroknak és a horvát halászoknak a titkai is feltárulnak. Egyszerű ételek, remek, friss hozzávalókkal, sokszor számunkra igencsak újszerű kombinációban.

 

Kern Ágnes: A Balkán ízei

Ki az a Nikola bácsi és miért morgolódik, ha az ajvár kerül szóba? Ki az a Veneta és miért lopakodik ki hajnalban, hogy túrót vegyen? Mit rejt a sárga műanyag dobozka, amit egy kisfiú végig szorongatott az osztálykiránduláson?

Kern Ágnes szakácskönyve élvezetes formában mutatja be a Balkán-félsziget népeinek legendákkal, hiedelmekkel és ősi szokásokkal fűszerezett világát. Receptek, ötletek, ízek, illatok és mosolyok. Mert a tűzhely mellett mindig ott áll az ember is, aki megfőzi és aki megeszi az ételeket, amelyek a Balkán ízeit hordozzák.

 

Kern Ági honlapja


Exit mobile version