Csípős marhacurry

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2008. Augusztus 11.
A meleg égöv lakói régóta tudják, hogy nagy melegben nincs jobb hűsítő ital egy pohár ízesített joghurtnál, legyen az a török ayran, az indiai lassi vagy a perzsa dugh. És bármikor kellemes főfogást tudnak varázsolni a joghurtban érlelt csirke vagy bárány, esetleg kecske húsának megsütéséből is. A mézzel ízesített, magvakkal megszórt finom joghurtdesszertekről nem is beszélve.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 db szárított, kimagozott csilipaprika,
1 kiskanálnyi rómaikömény,
só,
fél kiskanál szemes bors,
fél kiskanál mustármag,
2-3 darab babérlevél,
2 centis gyömbérgyökér,
½ kiskanál őrölt szegfűszeg,
½ kiskanál őrölt fahéj,
2 evőkanál paradicsomsűrítmény,
1,5 dl joghurt.

Elkészítés:

A marhahúst vágd fel 2-3 centis kockákra, és tedd félre.

Száraz serpenyőben vagy wokban pirítsd sötétbarnára a csilit, a rómaiköményt, a szemes borsot és a mustármagot. Amikor a fűszerek erős illatát érezni lehet, akkor add hozzá az egyik fej apróra vágott vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd a paradicsomsűrítményt is.

Keverd össze, és hempergesd meg benne a húst. Fóliával letakarva hűvös helyen hagyd érlelődni egy éjszakán át.

Másnap 2-3 evőkanál olajon pirítsd meg a másik, apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a babérleveleket, reszeld bele a héjától megtisztított gyömbért. Pirítsd át, és tedd bele a húst.

Amikor a hús félig megpirult, keverd bele a joghurtot, és öntsd fel annyi vízzel, hogy teljesen elfedje.

Letakarva, kis láng alatt főzd benne puhára a húst.

Fogyaszd főtt rizs vagy tészta kíséretében.

 

Exit mobile version