Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 10 dkg csicseriborsó vagy egy darab csicseriborsó-konzerv,
• 1 bögre (2 decis) vörös lencse,
• fél bögre rizs,
• fél csokor petrezselyem,
• egy csokor kapor,
• egy evőkanál tárkony,
• 2 doboz joghurt (300 g),
• tejföl, tányéronként 1 kiskanálnyi,
• só, bors.
Elkészítés:
A csicseriborsót előző este áztasd be bő vízbe. Másnap csöpögtesd le. Ha konzerv-csicseriborsóval dolgozol, akkor csak szűrd le a levét. A lencsét és a rizst mosd át hideg vízben.
A vöröshagymát vágd fel apróra, és a szétnyomkodott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsd aranysárgára. Szórd rá a csicseriborsót, fűszerezd sóval, borssal és öntsd fel 1,5 liter vízzel. Közepes lángon főzd úgy 35 percig. Ekkor szórd bele a rizst és a lencsét is.
Ízesítsd apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, és főzd még legalább egy órán át, egészen addig, amíg a csicseriborsó, a lencse és a rizs teljesen meg nem puhul. Ha szükséges, főzd még tovább, illetve egy-két deci vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.
A joghurtot hígítsd fel 1 deci leveslével, keverd össze, és lassan csurgasd vissza a levesbe. Zárd el alatta a gázt.
Tálalás előtt tegyél egy kiskanálnyi tejfölt a tányérba, és merd rá a levest.