Öt recept négy hozzávalóból

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2008. Augusztus 28.
Eleged van a bonyolult receptekből? Mindig hiányzik egy-egy hozzávaló? Összeállításunkban olyan recepteket találsz, amelyekhez garantáltan elég négy hozzávaló!

Mint ahogy a lakberendezésben, a gasztronómia világában is létezik úgynevezett minimálstílus. Ízletes fogásokat állíthatunk elő kevés hozzávalóból, ami persze az agytekervényeinket is sokkal nagyobb munkára ösztönzi, mert annak a kevésnek, ami az ételbe kerül, harmonizálnia kell.

Mindenkinek bátor kísérletezést ajánlunk!

Balzsamos csirkecombok •


Hozzávalók:

4 db csirkecomb, a bőrével együtt
1,5 evőkanál méz
4 evőkanál balzsamecet
egy csokor rozmaringág

Elkészítés:

A csirkecombokat tisztítsd meg. A bőre alatt lazítsd fel, és dugdosd alá a rozmaringágakat.

Tedd be egy sütőzacskóba.

Keverd össze a mézet és a balzsamecetet úgy, hogy a méz feloldódjon benne, és locsold meg vele alaposan a csirkecombokat. Kösd össze a zacskót, tedd egy tepsire, és süsd a húst készre.

Amikor elkészült, nyisd szét a zacskót, locsold meg a szafttal, és tedd vissza pár percre a sütőbe, hogy a teteje egy kissé megpiruljon.

 

Grillezett lazac kapribogyóval

Hozzávalók:

lazacszelet (személyenként 20 dkg)
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
2-3 evőkanál kapribogyó

Elkészítés:

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és süsd át a lazacot mindkét oldalán.

Vedd ki a halszeleteket, és a visszamaradt zsiradékban melegítsd át a kapribogyót és a petrezselymet. Locsold meg vele a lazacszeleteket.

Tálald grillezett zöldséggel.

 

 

Narancsos kacsasült


Hozzávalók:

kacsacomb (személyenként 1 darab)
egy narancs leve
3-4 evőkanál narancslekvár
fűszerek (só, fahéj)

Elkészítés:

A kacsacombot forró víz alatt mosd át. Itatóskendővel szárítsd fel róla a nedvességet, fűszerezd kevés sóval, és a zsíros részével lefelé tedd be egy tepsibe.

Locsold rá a narancs levét.

Takard le, és süsd egy-másfél órát, amíg a hús a saját levében megpuhul. Félóránként fordítsd meg a tepsiben a húst.

Amikor megsült, kend meg a fahéjjal elkevert narancslekvárral, és tedd vissza a sütőbe, fedő nélkül tíz percre.

Köretnek jól illik hozzá kuszkusz, rizs vagy grillezett burgonya, zöldsalátával.

Steak őszibaracksalsával

Hozzávalók:

40 dkg bélszín
2 darab húsos, nagyobb őszibarack
fűszerek (só, bors, fahéj, egy evőkanál friss koriander)
fél lime leve

Elkészítés:

A barackot hámozd meg, vágd fel kockákra, majd fűszerezd egy csipetnyi fahéjjal, locsold meg egy kiskanálnyi lime levével és szórd meg a korianderlevelekkel.

Vágd fel a húst ujjnyi szeletekre. Fűszerezd sóval, borssal, és mindkét oldalán erős tűzön két-két perc alatt süsd át. Csökkentsd a hőfokot, és alacsony hőmérsékleten süsd további két-három percig. (Vagy ízlés szerint tovább, attól függően, hogy mennyire átsülten szereted fogyasztani.)

Tálald az őszibaracksalsával.

 

Fűszeres grillcsirke

Hozzávalók:

egy kisebb egész csirke
fűszerek (só, bors)
2 egész fej fokhagyma
egy citrom leve

Elkészítés:

A csirkét tisztítsd meg. A fokhagymát szedd szét gerezdekre, vedd le a héját, és dugdosd a csirke bőre alá.

Kívülről dörzsöld be alaposan a csirkét sóval, borssal, és a sütő vagy a mikrohullámú grillfokozatán süsd készre.

Időközben locsold meg egy kevés citromlével.

Tálald salátával és grillezett zöldségekkel.

 

Exit mobile version