Lepénytészta (két db, 24 cm): • 480 gramm liszt Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk. NAGYON FONTOS: ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg. Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi… Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom. |
Hozzávalók:
• 1 adag készre sütött lepény
A feltéthez:
• 2 fej vöröshagyma szeletelve
• 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 6 db paradicsom meghámozva, apróra vágva
• 2 db paprika felkockázva
• 1 padlizsán felkockázva
• 1 cukkini felkockázva
• 1 marék zöld fűszer (kakukkfű, rozmaring, oregánó) apróra vágva
• 2 löket olívaolaj
• 2 evőkanál vaj
• 2 löket fehérbor
• só, bors
• reszelt sajt (a lepény tetejére)
A vajat és az olívaolajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a hagymát. Amikor a hagyma kellőképpen megpárolódott, hozzászórjuk a fokhagymát. Egy-két perc, és mehet a bor, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a cukkini. Nagy kavarás, közepes láng, rotyogtatás minimum egy órán át. Természetesen folyamatosan kavargatjuk, nehogy odakapjon. Félúton beleszórjuk a fűszereket, és a végén sóval, borssal „helyre rakjuk” az ízeket.
Ha minden kész, a lecsót belerakom a lepénybe, a tetejét gazdagon megszórom sajttal, és berakom 180 fokos sütőbe kb. 10 percre.
Ha a sajt megsült, felszeletelem, és friss salátával tálalom.