Lepénytészta (két db, 24 cm): • 480 gramm liszt Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk. NAGYON FONTOS: ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg. Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi… Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom. |
Hozzávalók a feltéthez:
• 1 fej vöröshagyma felkockázva
• 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 1 doboz paradicsomkonzerv (450 g, és ha lehet, passzírozott)
• 100 g feta vagy tomini sajt
• 4 fej paradicsom felszeletelve
• 1 marék zöld fűszer (bazsalikom, rozmaring, oregánó, petrezselyem) apróra vágva
• só, bors
• 3 löket olívaolaj
Lábosban felmelegítjük az olajat, és beleszórjuk a felkockázott hagymát. Lassú tűzön megpároljuk, és hozzászórjuk a fokhagymát. Egy-két perc elteltével mehet a paradicsomkonzerv, a zöld fűszer, majd nagyon lassú lángon, fedő alatt pároljuk minimum egy órát. Ha a szósz kellemesen összeállt – kb. fél óra –, beleöntjük a kész lepénybe, a tetejére morzsoljuk a fetát, és mehet is a 180 fokos sütőbe. Tíz perc után kész is van. Szeleteld, dobj rá egy kis rukolát, és mehet a pociba.