Kötelező olvasmányként itt vannak Tamás receptjei, melyeket ezúttal nem bemagolni kell, hanem elkészíteni. Elsőként a csirkés ragut ajánljuk, mert az egyszerű is, gyors is, és rendkívül finom! A csirkehús és a gomba a tejszínnel együtt az alap, így ennek az ételnek még számos variációja van.
A gombás sertésszelet nagyvonalakban óvári módra készült, vendéglátáskor is sikerrel tehetjük az asztalra. Az erdei gombapaprikás már haladóknak való, azoknak, akik nem rettennek meg attól, hogy több- és jóféle erdei gombához nyúljanak. Például az őzlábhoz, amelyek közül csak a nagyok az ehetőek, vagy a leginkább tölgyesekben termő, zömök, kemény húsú vargányához, a sárgabarack illatú rókagombához, vagy a föld alatt növő szarvasgombához. (Azelőtt disznókkal túratták ki a földből, esetleg kutyákat tanítottak be a feladatra.)
Tamás ajánlja még a szegfű- és a laskagombát is, és hozzáfűzi, hogy ha őzlábgombát veszünk, azt vagy forrázzuk le, mielőtt felhasználnánk, vagy több adag vízben áztassuk. Ugyanis alapvetően kesernyés az íze, nehogy elrontsuk a kiváló pörköltet. Ja, és arra is ügyeljünk, nehogy elsózzuk!
Erdei gombapaprikás Hozzávalók: 1,5 kg vegyes erdei gomba (róka-, őzláb-, vargánya, szegfű-, barna csiperke gomba), 2 fej hagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 dl olaj, 3 szál kakukkfű, só, fekete bors, 1 kk. pirospaprika, 2 dl húsleves (leveskockából is jó), 2 dl tejföl, 1 ek. liszt. A gombákat megmossuk, a földes tönköket eltávolítjuk, és a nagyobbakat egyforma darabokra vágjuk. A hagymát finomra, a paradicsomot és a paprikát apró kockára vágjuk. Lábosban olajat forrósítunk, rátesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát, és ízesítjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. Nagy lángon addig pároljuk, míg elfő a leve. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, és 2 dl húslevest öntünk rá. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a gombapörköltet. Végül kevés borssal, és ha kell, sóval ízesítjük.
Tipp Széles metélttel, galuskával esetleg puliszkával kínáljuk. |
További két szuper gombás receptet (Gombás sertésszelet, Gombás-kéksajtos csirketokány) találhatsz a Nők Lapja október 1-én megjelenő, 40. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából:
• Liptai Claudia elhagyja családját » |
Főzd ki a hétvégéd! – Indul a Sága receptversenye! Szeretsz főzni, és szívesen eltöltenél Sárváron egy kellemes wellnesshétvégét? Mutasd meg tudásod a Sága receptversenyén! Készítsd el kedvenc ételed bármilyen Sága-termék felhasználásával, és küldd el nekünk a receptjét! A legizgalmasabb receptek felkerülnek honlapunkra is, hogy bárki kipróbálhassa őket. Böngéssz receptjeink közt, és szavazz kedvenceidre a www.saga.hu/receptek oldalon! A tíz legnépszerűbb recept beküldőjét Sága-ajándékcsomaggal jutalmazzuk. A fődíj nyertesét maga Bereznay Tamás, a népszerű konyhafőnök választja ki. A recepteket feltöltheted a www.saga.hu honlapra, vagy elküldheted postán „Sága receptverseny” jeligével a SáGa Foods Zrt. címére: 9601 Sárvár, Pf. 76. Beküldési határidő: 2008. október 17. A szerencsés nyertesek nevét és a recepteket november 5-étől keresd honlapunkon, ahol további részleteket is találsz a versenyről. …s végül hadd mutassunk neked egy recepet, mintegy gondolatébresztőnek: Ropogósra sült Füstli saláta Hozzávalók: 2 csomag 140gr-os Füstli, 4 db tojás, 1 db jégsaláta, 1 db fodros zöldsaláta (lollo), 3 szál újhagyma, 10 dkg koktélparadicsom, olívaolaj, só, bors, bazsalikom A Füstlit vékony karikára vágjuk, kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk, és félretesszük hűlni. A salátákat megmossuk, apró darabokra tépkedjük. A sós vízben keményre főzött tojásokat kihűlés után belereszeljük a salátába, majd a felkarikázott újhagymát és a félbevágott koktélparadicsomot is beleszórjuk. Ízlés szerint sóval, borssal, friss bazsalikommal ízesítjük, és a legvégén kerül bele a Füstli. |