Tojásos nokedli
|
Kimondott szavak alapján lehet, hogy kicsit puritánnak tűnik, de állíthatom, ez egy csoda. Egyszerű, és ma már mindenki a csodájára jár. Miért? Csak azért, mert variációk tömkelegével színesíthető. A tészta mindig is a kedvenceim közé tartozott, de a friss nokedli, az a best. Hála a mai tudománynak, már a szupermarketek polcain is megjelent a csoda: a fagyasztott nokedli. Bűn ide, bűn oda, én gyakran használom, és nagy csalódás még nem ért. Íme az én tojásosnokedli-receptem:
Hozzávalók:
♦ 500 g fagyasztott nokedli
♦ 4 db tojás gyengén felverve
♦ 20 dkg húsos szalonna apróra vágva
♦ 1 fej vöröshagyma kockákra vágva
A nokedlit forró vízben kifőzzük, majd egy szűrőn lecsepegtetjük.
Mindenképpen kell egy nagy lábos, amelyben minden elfér.
A hagymát vajon megfuttatjuk, és hozzászórjuk az apróra vágott szalonnát. Ha a szalonna megpirult, hozzászórjuk a lecsepegtetett nokedlit, és nagy lángon összeforgatjuk az egészet. Eljött az idő, mehet a tojás, és most egy fontos momentum: kevergetni az egész ételegyveleget, amíg a tojás megsül. Lábosból mehet a tányérra, friss tejfölös ubisalival… manna.
Lazacfilé zöldbabbal
|
Az én egyetlenem kedvenc étele. Meg az enyém is. Egyszerű, nem kell sokat mosogatni, mégis olyan étek, amely bárhol megállja a helyét. Természetesen a nagy tanár, Jamie adta az ötletet, és bátran mondhatom: isteni.
Hozzávalók:
♦ 500 g zöldbab
♦ ½ kg koktélparadicsom
♦ 1 kg lazac (bőre levágva, filézve)
♦ 150 g fekete olívabogyó
♦ 1 marék friss bazsalikom durvára vágva
Melegítsük fel a sütőt 190 fokra.
A zöldbabot beledobjuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 10 percig főzzük. Ez a 10 perc pont elég lesz arra, hogy a koktélparadicsomokat félbevágjuk, egy nagy tálba szórjuk, rádobjuk a bogyókat meg a bazsalikomot. Ha a bab elkészült, leszűrjük, és mehet a nagy tálba. Alaposan összekeverjük, és félredobjuk a tálat, hogy a forró babból kiáramló gőz dolgozzon egy kicsit. Fogjuk a halakat, és vágjuk fel tenyérnyi darabokra, mindkét oldalukat ízesítsük sóval és borssal. Jöhet egy nagy tepsi, vékonyan locsoljuk meg olívaolajjal, és helyezzük el a tepsi egyik oldalán egymás mellé a halszeleteket. A tepsi másik végébe halmozzuk fel a bab, olíva, bazsalikom keverékét, gondosan rendezzük el, gazdagon locsoljuk meg olívaolajjal, és mehet a sütőbe 30 percre. 30 perc után kivehetjük a sütőből. Egy nagy tányér közepére halmozzuk fel a zöldséges keveréket, és rakjuk rá a csodálatosan megsült lazacszeletet. A tepsiben visszamaradt olajból locsoljuk meg gazdagon az ételkompozíciót, és dobjuk lazán a vendégek elé. A siker garantált…
Koktélparadicsommal töltött paprika ropogós bagettel
|
Egy születésnap alkalmából leptem meg a kedvesemet ezzel az egyszerű, ámbátor hihetetlenül finom zöldséges csodával. Személyenként érdemes 2 paprikával számolni.
♦ 4 db közepes méretű kaliforniai paprika
♦ ½ kg koktélparadicsom
♦ 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
♦ 1 evőkanál vegyes zöld fűszer (oregánó, bazsalikom, petrezselyem)
♦ 2 gerezd felaprított fokhagyma
só, bors
A sütőt felmelegítjük 180 fokra. A paprika csumáját kivágjuk, és kiszórjuk belőle a magokat. Meglocsoljuk a paprikák belsejét olajjal, és beletömködjük a megmosott koktélparadicsomokat. Megszórjuk a tetejét a fűszerekkel, fokhagymával, sóval és borssal. A tepsit lazán letakarjuk fóliával, és mehet is a sütőbe egy röpke fél órára. Félidőben kapd le róla a fóliát, és engedd, hadd sütkérezzen pucéran a melegben. Ha elkészült, dobd tányérra, és szelj mellé friss bagettet. A tepsi alján maradt fűszeres olajjal locsold meg az egészet. Könnyű nyári vacsora egy üveg Szecskő Királyleánykával.