Hozzávalók a leveshez:
• 2 evőkanál olaj,
• 300 g mirelit zöldbab,
• 2 szál sárgarépa,
• 1 szál fehérrépa,
• 1 zöldségleveskocka,
• 1 dl tejföl,
• 2 evőkanál liszt,
• só, bors, citromlé.
A kapros túrógaluskához:
• 250 g túró,
• egy maroknyi kapor, apróra vágva,
• 1 egész tojás,
• 2-3 evőkanál búzadara.
A leveszöldségeket tisztítsd meg, és vágd fel karikákra. A fagyasztott zöldbabot kissé olvaszd fel.
Az olajon pirítsd meg a sárgarépát és a fehérrépát. Adj hozzá egy kevés (kb. 1,5 dl) vizet. Szórd bele a zöldbabot, és hagyd néhány percig ebben a kevés vízben párolódni a zöldségeket. Ezután öntsd fel 1 liter vízzel, dobj bele egy zöldségleveskockát, és főzd készre.
Közben készítsd el a galuskát. A túrót villával tördeld szét, add hozzá a felaprított kaprot, tojást, egy kevés sót, és annyi búzadarát, amennyit felvesz. Ez kb. 3 evőkanálnyi. Vízbe mártott evőkanál segítségével formázz belőle galuskákat, és kanalazd a levesbe. Amikor felúsznak a leves tetejére, akkor sűrítsd tejfölös-lisztes habarással. Ehhez a tejfölt keverd össze a liszttel, önts hozzá egy kevés levest, és keverd csomómentesre. Folyamatos kevergetés mellett csurgasd vissza a levesbe. Forralás nélkül hagyd átmelegedni. Tálalás előtt ízesítsd a levest fél citrom levével.