Mártást adhatunk főtt és sült húsok mellé, séfünk, Tamás ezúttal a sülteket részesítette előnyben. A marhasült mellé kínált dijoni mustáros ribizlimártás ráadásul a saját ötlete alapján készült. A ribizli cukrosan is savanykás ízéhez remekül illeszkedik a mustáré, és mivel piros gyümölcsről és vöröshúsról van szó, senki sem találhat kivetnivalót a dologban. A piros gyümölcsök ugyanis általában marhához illenek, a szárnyasokhoz jobb, ha egrest vagy barackot, esetleg almát társítunk. Mert bár a hangsúly a szószokon van, mégsem szerencsés, ha a mártás színe nagyon elüt a húsétól, esetleg „befogja”, átszínezi a ribizli vagy a szeder a csirkemellet. Az esztétikai szempontokról soha ne feledkezzünk meg, ha főzünk! És ha tálalunk. Meg, ha terítünk, eszünk…
A diós-kéksajtos-tejszínes mártás egyszerű és finom, a barna hagymamártásnál ügyeljünk a hagyma lassú és alapos párolására, pirítására! Húslevest vagy barna sört is tehetünk bele, a kenyérkockák pedig tartást, tömeget adnak neki.
Még van időnk, hogy az ünnepekre tervezett menüsort kiegészítsük valami jóféle mártással. Reméljük, sikerült ötleteket adni.
Diós kéksajtmártás pulykasülttel Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, őrölt fehér bors, kakukkfű, tengeri só, olaj; a mártáshoz: 3 dl főzőtejszín, 15 dkg dió, 20 dkg kéksajt, őrölt fehér bors, 1 szál friss bazsalikom, vaj. Az egész pulykamellet besózzuk, és bátran bedörzsöljük a fűszerekkel. Kevés olajat forrósítunk, és a pulykamell minden oldalát elősütjük. Ezután kb. 140 °C-os sütőbe tesszük, és 50 perc alatt megsütjük. Felszeletelés előtt, meleg helyen 20 percet pihentetjük. A diót durvára törjük, kevés vajon megpirítjuk. felöntjük a tejszínnel, majd amikor forr, belemorzsoljuk a kéksajtot. Ízesítjük csipet sóval és fehér borssal, majd hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot is. |
További két ínycsiklandozó metélt ötletet (Dijoni mustáros-ribizlis szósz marhasülttel, Barna hagymamártás sertéskarajjal) találhatsz a Nők Lapja december 3-án megjelenő, 49. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából:
• Szulák Andrea: Rozina csodás kiscsaj! » |