Jani menütippje advent második vasárnapjára

nlc | 2008. December 06.
Megkezdődtek a karácsonyi előkészületek itthon. Ahogy azt megszoktuk, a dizájnért az én drága Ágikám felel, viszont így rám marad a négy adventi ünnepi ebéd menüsorának megtervezése. Ez pedig nálunk nagyon komoly dolog.

Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. Természetesen a menü összeállítását hosszas tárgyalások előzték meg (a gyermekek részéről voltak olcsó próbálkozások – legyen hot dog, hamburger), de végül a két nagykorú legyőzte a végtelen gyermeki akaratot, és megegyeztek a három adventi és a karácsonyi menü végső változatában. A döntés alapján négy menüben állapodtunk meg: három a gyermekek kívánsága szerint készül advent három vasárnapján, egy pedig szenteste mindenki közös döntése alapján kerül az asztalra. A legnagyobb fiam, Csongor kívánsága:

 

Sütőtökkrémleves, ahogy Csongi szereti (öt személyre):

 

A sütőtököt meghámozom és felkockázom. A hagymát olívaolajon megfuttatom, és hozzáadom a sütőtököt meg a kakukkfüvet. Alaposan megpirítom a tök minden oldalát, és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. 3-4 percig pirítom az egészet, és felöntöm az alaplével. Felforralom egyszer, majd lassú tűzön főzöm az egészet 20-25 percig. Ezután beleöntöm a tejfölt, és egy botmixerrel összeturmixolom az egészet, amíg szép fényes, krémes leves nem lesz belőle. Egyszer felforralom, megkóstolom, és sóval-borssal „kiegyensúlyozom” az ízét. Belekanalazom a tányérba, gazdagon megszórom levesgyönggyel (a gyermekek kedvence, és van belőle színes is), és már eheti is a kiéhezett falka.

Parmezános borjú

Van egy kedvenc filmem: Felejtsd el Párizst! Ott ez volt a jelmondat színház után:

„Nagyon jó volt az előadás, de a vacsoránál a parmezános borjú… Csoda volt.”

Íme az én verzióm:

 

Olívaolajon megpárolom a vöröshagymát, „nyakon” öntöm a paradicsomkonzervvel, hozzáadom a bazsalikomot, a fokhagymát, és lassú tűzön főzöm 20-25 percig. A hússzeleteket alaposan kiklopfolom, beleforgatom a fűszeres lisztbe, majd a felvert tojásba. A zsemlemorzsát, a sajtot, a petrezselymet összekeverem, és ebben is megforgatom húst, a fölösleget pedig lecsepegtetem. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, és a hússzeleteket addig sütöm, amíg a kéreg aranybarna lesz. A sütőt felmelegítem 200 fokra, egy jénai edénybe fektetem a húsokat, megszórom reszelt parmezánnal, rákanalazom a bazsalikomos paradicsomszószt, és 10 percre bedobom a forró sütőbe. Körettel ennél az ételnél nem nagyon vesződöm, általában főzök hozzá egy kis spagettit. Ezt külön kis tálban adom, és egy nagy tányéron pedig a húst szervírozom.

Csók, Csongor!


Exit mobile version