Hozzávalók:
- 60 dkg bélszín (egy darabban, szoba-hőmérsékletű)
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg vaj
A diós bundához:
- 10 dkg dió
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál mustár
- 2 tojássárgája
Az áfonyaszószhoz:
- ½ dl száraz vörösbor
- 15 dkg áfonyalekvár
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál currypor
- 1/2 dl víz
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe. A diós bundához a diót morzsásra őröljük, és összekeverjük a ketchuppal, a mustárral meg a tojássárgájákkal.
2. A bélszínt sózzuk-borsozzuk. Az olajat és a vajat egy 28 cm átmérőjű serpenyőben összeolvasztjuk, megforrósítjuk, és a húst nagy lángon jó 8 perc alatt kifejezetten alaposan körbepirítjuk rajta.
3. A megpirított bélszínt átemeljük egy sütőpapírral borított tálcára – a serpenyőre még szükség lesz! – , körbekenjük a ketchupos-mustáros-tojássárgájás keverékkel, aztán rászórjuk a morzsás diót, amelyet a kezünkkel jól rá is tapicskolunk. Belefektetjük a tepsibe, 25 perc alatt megsütjük, de 10 perc után letakarjuk, nehogy túlpiruljon rajta a diós bunda.
4. Ezalatt elkészítjük az áfonyaszószt. Az eddig használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a bort. Most kb. fél percig kevergetjük, hogy feloldódjanak a húspörkök, majd jöhet az összes többi hozzávaló, és a szószt mérsékelt tűzön, 5 perc alatt kevergetve összefőzzük.
5. Tálalás előtt a bélszínt vágódeszkán alufóliával buggyosan letakarjuk, 10 percig pihentetjük, és közben megmelegítjük az áfonyaszószt. Végül a húst vékonyan felszeleteljük, és a szósszal együtt kínáljuk. Vajon párolt, fokhagymával és friss fűszernövényekkel felspécizett zöldséget adunk mellé.
Négy adag lesz belőle.
Stahl Judit: Gyors húsos ételek
Stahl Judit ebben a könyvében azokra az elfoglalt háziasszonyokra gondolt, akik húsos ételekkel szeretnék megörvendeztetni családjukat, vendégeiket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert. |