Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma (150 g), apróra vágva
- 1 közepes sárgarépa, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 500 g darált marhahús
- 80 ml száraz fehérbor
- 850 g konzervparadicsom, darabolt
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 125 ml víz
- 4 szelet prosciutto apróra vágva
- 1 evőkanál durvára vágott, friss oregánó
- 2 evőkanál durvára vágott, friss petrezselyem
- 18 száraz lasagnelap
- 40 g reszelt parmezán
Sajtszósz:
- 60 g vaj
- 50 g finomliszt
- 1 liter tej
- 60 g reszelt parmezán
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul.
Adjuk hozzá a marhahúst. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a hús megpirul. Adjuk hozzá a bort, és forraljuk fel. Keverjük hozzá a leszűrt paradicsomot, a paradicsompürét és a vizet. Vegyük kisebb fokozatra a lángot, és pároljuk fedő nélkül további 1 órát, vagy amíg besűrűsödik. Keverjük hozzá a prosciuttót, az oregánót és a petrezselymet.
Hűtsük langyosra.
Időközben készítsük el a sajtszószt is.
A sajtmártás elkészítéséhez a vajat olvasszuk fel egy nagyobb lábosban. Adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik és buborékos lesz. Folyamatosan öntsük hozzá a tejet. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a szósz felforr és besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a sajtot. Hagyjuk 10 percig hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, légkeveréses sütőt 160 °C -ra.
Helyezzünk el hat lasagnelapot egy 3 literes, kiolajozott hőálló tálba. Terítsük rá a húsos keverék felét, és öntsünk rá 250 ml sajtszószt. Ismételjük meg a rétegelést.
Borítsuk be a tetejét lasagnelapokkal, locsoljuk meg a maradék sajtszósszal, majd szórjuk meg parmezán sajttal.
Süssük kb. 45 percig, vagy amíg a tészta megpuhul és a sajt megpirul.
Előkészítési idő: 40 perc.
Főzési idő: 2 óra 10 perc.
6 adag lesz belőle.
Adagonként: 2667 kJ (638 kcal), 30,4 g zsír (16,3 g telített zsír ), 51,5 g szénhidrát, 38,4 g fehérje, 4,9 g rost.