Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 kiskanál szárított élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 2 dl meleg víz
- csipetnyi só
- kb. 4 dl olaj a sütéshez
A sziruphoz:
- 3 dl víz
- 350 g cukor
- 2 evőkanál citrom leve
Futtasd meg az élesztőt egy kevés cukorral elkevert meleg vízben.
Egy öblös tálban keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az élesztőt, és dolgozd össze a tésztát.
Letakarva, meleg helyen pihentesd másfél órán át, amíg a tészta kétszer akkorára megnő.
Az olajat hevítsd fel. Egy evőkanál segítségével formázz kisebb golyókat a tésztából, és süsd aranybarnára a forró olajban (kb. 2-2 perc mindegyik oldalán). Papír törlőkendő segítségével itasd fel róla az olajat, és locsold meg a sziruppal bőségesen.
A sziruphoz:
A szirupot még a fánk kisütése előtt készítsd el. Egy edényben keverd össze a vizet és cukrot, és készíts belőle sűrű cukorszirupot. Amikor besűrűsödött, locsold bele a citrom levét is.