Török fánk (lokma)

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2009. Február 05.
Fánk mindenhol van, kicsi, kerek, nagyobb, lyukacsos, pufók, kerekded, keskeny szalag formájú, spirálos, csavart. Csak éppen máshogy hívják. Lokmának, tulumbának, churrosnak, pampushkynak, zeppolának vagy mallasadasnak, hogy csak néhányat említsünk a több száz közül.

Hozzávalók:

A sziruphoz:

Futtasd meg az élesztőt egy kevés cukorral elkevert meleg vízben.

Egy öblös tálban keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az élesztőt, és dolgozd össze a tésztát.

Letakarva, meleg helyen pihentesd másfél órán át, amíg a tészta kétszer akkorára megnő.

Az olajat hevítsd fel. Egy evőkanál segítségével formázz kisebb golyókat a tésztából, és süsd aranybarnára a forró olajban (kb. 2-2 perc mindegyik oldalán). Papír törlőkendő segítségével itasd fel róla az olajat, és locsold meg a sziruppal bőségesen.

A sziruphoz:

A szirupot még a fánk kisütése előtt készítsd el. Egy edényben keverd össze a vizet és cukrot, és készíts belőle sűrű cukorszirupot. Amikor besűrűsödött, locsold bele a citrom levét is.

 

Exit mobile version