A két ország történelmének közös pontjai ugyan nehezen emészthetőek, ám az orosz kulinária felé fenntartások nélkül fordulhatunk. Hatalmas országról beszélünk, ahol a hegyektől a tengerig, bővizű folyóktól a tavakig, a hidegtől a melegig minden van. Vagyis szinte minden megterem. Gasztronómiájának gyökerei a bizánci kultúráig nyúlnak vissza, de rendkívül jelentős a francia hatás, elsősorban az Európa felé nyitó cárok és az arisztokrácia miatt, akik a francia nyelven és kultúrán túl, a francia konyhát is pártolták házaikban, palotáikban. Ebből természetesen az is következik, hogy a népi ételek és a már említett kifinomult fogások között nagy a különbség, de ez más országokban is így van.
Mindannyian ismerjük a borscslevest, talán azt is tudjuk, hogy az oroszok, hozzánk hasonlóan „levesevők”, és ők is kedvelik a krumplit meg a káposztát. Viszont jóval több halat fogyasztanak, sütve, főzve, sőt, füstölve is. A már említett borscs alapanyaga a cékla, ami rendkívül egészséges, a várandós orosz nők számára szinte kötelező. És nemcsak savanyúságként fogyasztják, de köretként is. Követhetnénk az orosz példát a kenyérfogyasztás terén is, ők ugyanis sokkal gyakrabban esznek barna, egészséges kenyeret, mint mi. Sok teát isznak, és persze ott a vodka, illetve… az itt is van.
Riskov Vlad, a Bonfini Kert étterem séfje egy igen jellegzetes orosz ételt készített elsőként, a pelmenyit. Ha nagyon muszáj, a pelmenyit a raviolihoz lehetne hasonlítani, vagyis olyan tésztaféleség ez, amelybe húst vagy zöldséget tesznek, és megfőzve fogyasztják, tejföllel. (Az interneten és a szakácskönyvekben sok pelmenyireceptet találunk.)
A Stroganoff név világhírű, de ebben a bélszínnek nagyobb szerepe van, mint a névadó novgorodi kereskedőcsaládnak, akik Szibéria ásványkincsinek feltárásában jeleskedtek. Vlad ezt az ételt nem a klasszikus recept szerint készítette, hanem egyben sütötte meg.
Az oroszok is szeretik az édességet, és nekik is van miből válogatniuk, ha desszertre kerül a sor. A szirnyik emlékeztet a mi túrógombócunkra, édes morzsa is jár hozzá.
Jó étvágyat kíván az ételekhez Tamás és Vlad.
Stroganoff-bélszín
Hozzávalók: 80 dkg bélszín, olívaolaj, 20 dkg kucsmagomba, 10 cm-es póréhagyma, mustár, 3 dl tejföl, só, bors, Ararat (orosz konyak), 10 szál bébirépa vagy ennek megfelelő mennyiségű répahasáb, só, 5 dkg vaj. A bélszínből 4 egyforma steaket vágunk. A bélszínt kissé besózzuk, és serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalán elősütjük. Hőálló tálba áttéve 160 °C-ra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. A serpenyőbe, amelyben a bélszínt sütöttük, beletesszük a répát, és enyhén megsózva, kevés vizet aláöntve 15 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kucsmagombát, a karikákra vágott póréhagymát és a vajat. Mustárral és konyakkal ízesítjük. Enyhén megborsozzuk, és a tejföllel, összeforraljuk. |
További két hamisítatlan orosz receptet (Burgonyás pelmenyi tőkehallal, spárgás vajjal, Sült túró) találhatsz a Nők Lapja február 18-án megjelenő, 8. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából:
• A pelenkától sem ijed meg a profi bunyós » |