Lencsekrémleves egy kicsit másképpen… (biztos, hogy megszereted) |
Megígértem, hogy ezt a titkos receptet soha nem mondom el senkinek, de oly egyszerű, hogy nem maradhat titok. A tökéletes lencsekrémleves titka, hogy jó pár üde zöldséget az alaplében puhára főzünk. Na meg az extrém sok hagyma meg a fokhagyma… Az is nagyon fontos, hogy a lencsét előző este áztassuk be hideg vízbe.
A leves:
- ½ kg egy estére beáztatott lencse
- 3 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ½ liter húsalaplé (na jó, lehet kockából)
- 2 löket olívaolaj
- 2 db apróra vágott sárgarépa
- 1 db apróra vágott fehérrépa
- 2 db kockára vágott közepes krumpli
- 250 g 20%-os tejföl (a házi a legjobb)
A hagymát megpirítjuk az olívaolajon, és hozzáadjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, és alaposan megpirítjuk az egészet. Felöntjük a levessel, és puhára főzzük a zöldségeket. A lencsét lecsöpögtetjük, és beleborítjuk a levesbe. Felforraljuk egyszer az egészet, megkóstoljuk a lencsét, és ha elég puha, hozzáadjuk a tejfölt. Ekkor jöhet a botmixer. Mixeljük össze az egészet, addig, míg szép krémes állagot nem kap. Ezután mehet vissza a tűzre, és forraljuk fel egyszer. A levest kanalazzuk tányérba, és locsoljuk meg egy kis maradék tejföllel.
Négysajtos tészta |
Ennél a receptnél mindig olyan tésztát választok, amely könnyen felveszi a szószt. A penne tökéletes, de lehet, mondjuk, tagliatelle, pappardelle. A sajtok kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy a társaság milyen típusú sajtot szeret. A recept „balul sülhet el”, mert itt az étel ízét a sajt határozza meg.
Íme a recept:
- 250 g vegyes, szabadon választott reszelt sajt (parmeggiano, pecorino, montasio, latteria, gorgonzola)
- 500 g penne
- 2 csésze tejszín
- 2 kk. frissen őrölt szerecsendió
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 löket olívaolaj
- só, bors
Vizet forralunk a tésztának. Forró serpenyőbe belelocsoljuk az olívaolajat, és beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Egy-két percig kevergetjük, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát. Ezután lassan felmelegítjük a tejszínt, de nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Ha a tejszín kavarás közben már leválik az edény faláról, akkor beleszórjuk a reszelt sajtot. Kevergetjük, és megvárjuk, hogy a sajt lassan, de biztosan feloldódjon a tejszínben. Ekkor a már majdnem kész szószba beleszórjuk a frissen őrölt szerecsendiót, és az egészet alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, sóval és borssal „helyrerázzuk” az ízeket. Ha túl sűrű, akkor tejjel lazítunk rajta egy kicsit. Letakarjuk az edényt, és megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük (a tészta főzőlevéből egy kicsit félreteszünk), és összekeverjük a kész szósszal. Hozzáadunk egy-két kanál főzőlevet, ez segít, hogy ne ragadjon össze a tészta a szószban – és megesszük. Mivel ez egy sajtos tészta, én nem szoktam külön sajtot adni hozzá, de egy kis friss parmezán nem ront rajta, sőt inkább az egekbe emeli az ételt. Bon app…
A világ legfinomabb csokoládés sütijének a receptjét részletekben fogjuk közölni. Keressétek az Olasz vacsorák sorozatot, és a végén összeáll a teljes recept. Megéri kivárni! Csokis süti – harmadik lecke:
Folytatás a következő héten… |