Kürtös kalács

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2009. Április 02.

Hozzávalók:

• 1 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 50 dkg liszt
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg olvasztott margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj

a kenéshez (ízlés szerint):
• kristálycukor
• dió vagy fahéj
• olvasztott vaj

Elkészítése:

A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel kb. 8-10 perc alatt, ezután állítsd össze a tésztát: egy nagy tálban keverj el 50 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Néhány percig dagaszd robotgéppel, hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.
Langyos helyen, letakarva egy óráig keleszd, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsd ki.

Egy fadorongot, vagy a folpack keménypapír belsejét fedd be teljesen alufóliával és kend be olvasztott vajjal. A tésztából hosszában vágj 3 cm-es csíkokat, és spirál alakban tekerd a dorongra úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.

Kend be a tésztát vizes ecsettel és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is). Tedd egy kivajazott tepsibe és 20 percig süsd. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. Ha kész csúsztasd le a dorongról.

Exit mobile version