Sokan családi hagyományként hozzák a húsvéti kalács és a sonka örök románcát, és vannak, akik ilyenkor kicsit gazdagabb, ízes kenyereket, zsömléket álmodnak az ünnepi asztalra.
Mindkettőnek megvan a létjogosultsága. Én kalácshívő vagyok, de a férjem határozottan hálás, ha valami kevésbé édes kenyeret ehet. Szerinte nem fér össze az édeskés kelt tészta a hússal.
Pedig nagyon izgalmas ízkombinációkat kaphatunk, ha a házi fűszervajat, a füstös ízű sonkát egy kicsit édes vagy kellemesen fűszeres kenyérrel, kaláccsal párosítjuk.
Vavik-kalács |
Kezdjük egy hagyományos kaláccsal.
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 4 dkg porcukor
- 3 dl meleg tej
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 kk. sikér
- csipet só
Az élesztőt 1 deci cukros tejben felfuttatom, majd a már összeöntött alapanyagokhoz adom, és alaposan kidolgozom. Ezek után a sütő melegen tartó funkcióján (30–60 fok, sütőtől függően) megkelesztem. A megkelt tésztát újra átgyúrom, lisztes deszkára borítom, és 5 egyforma darabra próbálom osztani. A bucikat 20 centi hosszú kígyókká sodrom, és összefonom. Ha fonás kapcsán probléma adódik, akkor érdemes a YouTube-on körülnézni, vagy a biztos hármas fonásra hagyatkozni.
Minimum fél órát hagyom kelni, majd vagy tejjel/tejszínnel, vagy tojássárgájával megkenve bedugom a sütőbe. 190 fokon sütöm, amíg szép színe nem lesz (a fenekének is).
Medvehagymás-tönkölyös kenyér |
• 7 g száraz élesztő
• 1 tk. cukor
• 2 tk. só
• 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 40 dkg finomliszt
• 30 levélnyi medvehagyma
• 3 dl meleg víz
• 1 ek. sikér
A száraz alapanyagokat egy tálba teszem, hozzáöntöm a meleg vizet, alaposan kidolgozom, és meleg helyen – konyharuhával letakarva – hagyom kelni. Amikor már tisztesen megkelt a tészta, akkor beleteszem a medvehagymaleveleket (vagy egyben, vagy csíkokra vágva).
A tésztát egy sütőpapíros jénaiba borítom. Egy tepsinyi vizet teszek a sütő aljára, majd a 220 fokos sütőbe tolom a tésztát. Addig sütöm, amíg szép színe nem lesz, és a jénaiból kiszedve a feneke már kellemesen kong.
Sárgarépás-mazsolás cipó |
Igazi női kenyér, kifinomult, kellemes aromákkal. Majdnem édes, de ezt nem lehet egyértelműen rábizonyítani.
- 20 dkg sárgarépa
- 42 dkg rétesliszt
- 8 dkg finomliszt
- 7 dkg lenmag
- 7 dkg mazsola
- 2 tk. só
- 1 ek. cukor
- 7 g szárított élesztő
- 1 ek. vaj
- 2,5 dl meleg víz
A répát lereszelem, a vajat felolvasztom. A száraz alapanyagokat egy nagy keverőtálba öntöm, majd hozzáadom a vajat és a vizet, végezetül alaposan kidolgozom a tésztát. Meleg helyen (erre tökéletes a modern sütők melegen tartó funkciója) hagyom, hogy tisztességesen megkeljen. Miután megkelt a tészta, lisztes deszkára borítom, alaposan átgyúrom, miközben a sütőt 200 fokra hevítem. A tésztát sütőpapíros jénaiba teszem, késsel szépen beirdalom, és úgy 40-45 perc alatt megsütöm.
Húsvét.lap.hu »
Sütemény.lap.hu »
Tavasz.lap.hu »