Egyszerű nyári ételek fél óra alatt

Mirelle | 2009. Június 02.
Nyáron az ember talán egy fokkal kevésbé vágyik az életét a konyhában tölteni, mint télen. Meleg van: ha szabadidőnk engedi, akkor inkább napozunk, várost járunk, és nem a konyhában állunk. Íme néhány gyors nyári finomság, ami nem akadályoz meg minket abban, hogy bronzbarnára süljünk.
 Meggyleves


Örök klasszikus, a gyümölcslevesek alfája és ómegája. Aki egyszer ráérez az elkészítésére, az előtt az összes gyümölcslevest rejtő szezám feltárul.

A meggyet megmosom, lábosba teszem, és annyi vizet engedek rá, hogy bőven ellepje. A vízbe melléteszem a szegfűszeget, a fahéjat és a citrom héját. Picit sózom, ízlés szerint cukrozom. Amikor a meggyek már szemmel láthatóan megfőttek (többeknek megrepedt a héjuk), akkor hozzáadom a liszttel csomómentesen kikevert tejszínt. Ha szép, homogén levest szeretnénk kapni, akkor a habaráshoz először néhány merőkanálnyi levest szedjünk, ezt kavarjuk ki alaposan – akár habverővel is –, majd ezzel öntsük fel a levest. A behabart levesen még egyet rottyantok, majd hideg helyre teszem, s miután kihűlt, néhány órára a hűtőbe száműzöm. Jó hidegen az igazi.

Ratatouille


A világ legszimpatikusabb patkánya elérte, hogy a lecsó mellett lassan a francia testvér is létjogosultságot nyer a magyar konyhákban. Ez igazán örömteli dolog, hisz a francia lecsó igen finom.

A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát.

Friss kenyérrel és valami jóféle feltéttel tálalom.

Piña colada muffin

 

Ha nyár, akkor parti, ha parti, akkor koktél. Íme egy ízig-vérig nyári sütemény, amely kifejezetten felnőttbulikra ajánlott.

A szárított gyümölcsöket beáztatom a rumba. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a muffinostepsimben megágyazok a papírkapszlikkal. A tojást habosra verem a cukorral, hozzáadom a tejfölt, az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A masszához adom az alkoholban megáztatott gyümölcsöket és a maradék alkoholt. Az egészet jól elkeverem, majd a tésztával háromnegyedig töltögetem a kapszlikat. 30-40 perc alatt készre sütöm.

Vigyázat! Bódító illata van.

Exit mobile version