A tallérokhoz:
- 200 g finomliszt
- ½ tasak (1 kk. sütőpor)
- 2 tojás, 1 csipet só
- 2 ek. porcukor, 2,5 dl tej
- 2 ek. vaj/margarin
- A töltelékhez:
- 1 kisebb citrom héja
- 500 g eper, 50+50 g porcukor
- 500 g félzsíros tehéntúró
- 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
- 1 dl tejföl (20%-os), 3 ek. tej
- 1,5 dl tejszín
- vaníliás porcukor a szóráshoz
A palacsintatallérokhoz összevegyítjük a lisztet és a sütőport. A tojásokat a sóval és a porcukorral fehéredésig keverjük, aztán a tejjel felváltva beleszitáljuk a lisztet, és simára-csomómentesre kikeverjük. Lefedve 30 percet pihentetjük.
A töltelékhez a citromot forró vízzel alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük. Az epret megmossuk, felitatjuk róla a vizet, megtisztítjuk, a szemek nagyságától függően félbe-negyedbe vágjuk, és összekeverjük 50 g porcukorral. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a maradék 50 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a tejet és a reszelt citromhéjat, simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrémbe.
A margarint felolvasztjuk, vékonyan kikenünk vele egy nagyobb teflonserpenyőt, felforrósítjuk. Három foltban egy-egy kis merőkanálnyi (meglehetősen sűrű) masszát öntünk bele, kanálháttal kb. 10 cm átmérőjű korongokra elsimítjuk (sülés közben kissé megnőnek!). Mérsékelt tűzön mindkét oldalukat (1+½ perc) aranybarnára sütjük, majd papírkendőre terítve melegen tartjuk. A fenti módon további tallérokat sütünk a masszából (legalább tizenhat darabra van szükségünk), tálalásig melegen tartjuk.
Tálalás előtt megkenjük a tallérok egyik oldalát az arányosan elosztott túrókrémmel. Nyolc tallért sűrűn megszórunk eperrel, krémes felükkel a tetejükre borítjuk-illesztjük a maradék nyolc tallért, és személyenként kettesével tányérra rendezzük. Köréjük szedjük a maradék epret, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 és ¼ óra
1 adag: 764 kcal/3192 kJ
„Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva, vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva – falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat” (Lajos Mari). A könyvet meg is rendelheted a Polc.hu-n! Katt ide!» |