3+1 egyszerű, gyümölcsös, bögrés recept

Mirelle | 2009. Július 13.
Nem véletlen, hogy az angolszász receptkönyvek nagy része a sütemények hozzávalóinál előszeretettel adja meg a mértékegységeket "cup"-ban. Valljuk be, ez nagyban megkönnyíti a sütemények összeállítását.

A modernebb mérőpoharak már bögre szerint is be vannak skálázva, ezek használata javasolt az ilyen sütemények készítésekor.

A bögrés sütemények szezonja szinte egész évben tart, de nyáron kifejezetten kedveltek a javarészt sütőporos, könnyedén elkészíthető tészták, amelyekbe az ember szinte bármilyen gyümölcsöt beledobálhat. Ötletadóként íme három recept:

Áfonyás muffin

Előkészítem a muffinsütőt, belepakolom a papírkapszlikat. A liszthez adom a sütőport, a cukrot. A tojásokat külön tálba ütöm, kicsit elhabarom, hozzáadom a tejet és a megolvasztott vajat. A folyadékot hozzáadom a szárazakhoz, alaposan elkeverem. Végezetül hozzáadom az áfonyát, és a tésztát egyenletesen belekanalazom a papírkapszlikba. Betolom a 210 fokra előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 percig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

Áfonyás muffin

 

Gyümölcsjoghurtos, bögrés alaptészta

Ebbe az alapba szinte bármilyen gyümölcs beletehető, sőt a csokoládé helyett mehet bele fehér csoki, a mandula helyett egy kis durvára tört dió. A variációk sora végtelen. A lényeg az, hogy a kész masszát egy szilikonformába öntöm, megszórom bármilyen gyümölccsel, és a 195 fokon duruzsoló sütőmbe teszem. Nagyjából 40 perc alatt szép színesre sül.

Meggyes bögrés

Meggyes bögrés

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem. Ehhez adom a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, a kefirt és az olajat. A fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a tésztába forgatom. Szilikon- vagy üvegtepsibe öntöm, alaposan megszórom meggyel, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig.

Ráadásként egy kanalas sütemény: mákos-barackos sütemény

 

200 fokra felmelegítem a sütőt. Az összes hozzávalót egyetlen tálba teszem, és gépi habverővel összesimítom. A tortaformát zsírral kikenem, rétesliszttel beszórom. A kulimászt tűpróbáig sütöm.

Porcukorral megszórva tálalom.

Exit mobile version